TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen Hyperloop Geliştirme Yarışması'nın final süreci, 13-17 Ağustos tarihleri arasında TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde gerçekleştirilmeye başladı. Bu yılki finalde, Türkiye’nin çeşitli illerinden 16 takım ve toplam 328 yarışmacı yer alacak.
Yarışma Kategorileri ve Ödüller
Final sürecinde, takımlar Gelişme Raporu ve Teknik Tasarım Raporu (TTR) gibi iki ana aşama ile değerlendirilecek. Performans Ödülleri dışında, bu yıl ilk kez sunulacak İnovasyon Ödülleri ve Çelik Levitasyon Ödülü de verilecek. İnovasyon Ödülleri, Elektromanyetik Levitasyon Sistemi Geliştirme, İtki Sistemi Geliştirme, Altyapı Geliştirme, Haberleşme Sistemi Geliştirme ve Mekanik Sistemi Geliştirme kategorilerinde sunulacak. Bu ödüller, 30 bin lira değerinde olacak ve en iyi sunumlar ödüllendirilecek.
Hyperloop Teknolojisinin Geleceği
Hyperloop, konvansiyonel ulaşım teknolojilerine yenilikçi bir boyut kazandırarak hızlı, güvenli ve verimli bir ulaşım aracı olarak tanımlanıyor. Yarışma, manyetik levitasyon ve tahrik teknolojilerinin geliştirilmesine olanak tanıyarak, Türkiye’nin bu alandaki teknolojik gelişmelere katkı sağlamayı amaçlıyor. 2024 yılında yarışmaya toplam 241 başvuru yapılmıştı.
Geleceğin Ulaşım Teknolojileri İçin Eğitim ve Destek
TEKNOFEST, üniversite öğrencilerine yönelik bu yarışma aracılığıyla, 5. Nesil ulaşım teknolojilerinde yenilikçi çözümler geliştirmeyi ve stratejik öneme sahip lojistik teknolojilerinde Türkiye'nin aktif rol almasını hedefliyor. Yarışma, ulusal ve uluslararası ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin projelerine destek sağlayarak, geleceğin mühendislerini yetiştirmeyi amaçlıyor.