İngiltere'deki Bath Üniversitesi'nden araştırmacılar, Fas'ın Khouribga şehrindeki bir madende buldukları iskelet kalıntılarını inceleyerek yaklaşık 66 milyon yıl önce yaşamış yeni bir deniz kertenkelesi türü keşfettiler. Kalıntılar, yaklaşık 8 metre uzunluğunda ve "korkunç yüzü ve bıçak gibi dişleri" olan mosazor familyasından bir türe ait olduğu belirlendi.

Yırtıcı Bir Canavar
Araştırmacılar, keşfedilen deniz kertenkelesinin Fas kıyılarında, Atlantik Okyanusu'nda besin zincirinin tepesinde yer aldığını belirtiyorlar. Yaklaşık 66 milyon yıl önce yaşamış olabileceği tahmin edilen bu canlının, dinozorlar döneminde tyrannosaurus rex (T-rex) gibi devasa yaratıklarla aynı çağda yaşadığı düşünülüyor.
Khingaria Acuta: Keskin Dişli Hançer
Bilim insanları, bu yeni türe 'khinjaria acuta' adını verdi. Bu isim, Arapça 'hançer' anlamına gelen 'khinjar' ve Latince 'keskin' anlamına gelen 'acuta' kelimelerinin birleşimiyle oluşturuldu. Keskin dişleriyle dikkat çeken bu deniz kertenkelesi, bilim dünyasında büyük ilgi uyandırdı.