Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Siyaset | Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay'a hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay'a hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, cezaevinde tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, cezaevinde tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi'nden Can Atalay'a hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi, cezaevinde tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın bireysel başvurusunu sonuçlandırdı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Atalay'ın, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda, "ihlal kararı" verdi. Yüksek Mahkeme, 9'a 5 oy çokluğuyla aldığı kararın yerine getirilmesi için, Atalay'ın avukatlarının hüküm veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağını belirtti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek. Anayasa Mahkemesi'nin bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli karar doğrultusunda elbette işlem yapılır" dedi.

Dava süreci

Gezi Davası'nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan 8 sanıktan biri olan Atalay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, 26 Nisan 2022'de darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cezaevinde tutuklu bulunurken TİP'ten aday olan Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay milletvekili seçildi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetti. Daire, 28 Eylül 2023 tarihinde Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman'ın cezasını da onadı. AYM 12 Ekim'de Atalay'ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti. 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız