Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Sağlık | Ünlü ilaç firması Türkiye'deki satışından vazgeçti

Ünlü ilaç firması Türkiye'deki satışından vazgeçti

İsveç kökenli ilaç firması artık Türkiye'de satılmayacağını TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan açıkladı.

İsveç kökenli ilaç firması artık Türkiye'de satılmayacağını TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan açıkladı.

Ünlü ilaç firması Türkiye'deki satışından vazgeçti

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, organ nakli hastalarında kullanılan hayati önemdeki bir ilacın artık Türkiye’de satılmayacağını söyledi.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan yazılı bir açıklama yaparak, “İsviçre kökenli çok uluslu ilaç firması organ nakli hastalarında kullanılan ilacını artık Türkiye’ye getirmeyeceğini ilan etti. ‘Mikofenolat mofetil’ etken maddeli ilacın Türkiye'deki ticari faaliyetini 31.08.2023 tarihi itibariyle sona erdirdi. Mikofenolat mofetil etken maddeli bu ilaç böbrek, kalp ve karaciğer nakli yapılan hastalarda akut organ reddini önlemek için kullanılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

125 yıldır dünyada ticari faaliyetlerini sürdüren firmanın sendikaya gönderdiği bilgilendirme yazısını Saydan aktardı.

Firma yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer verdi:

“Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarına bağlı olarak dünyada hastaların erişimine sunulan firmamızın yenilikçi çözüm ve tedavilerini, Türk hastaların kullanımına sunamamanın derin üzüntüsünü yaşarken piyasada var olan ilaçlarımızın da devamlılığı konusunda büyük endişe duyuyoruz.”

Firmanın “mevcut fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının uygulanabilirliğini sorguladığını” ifade eden Saydan, bulunamayan ilacın en pahalı ilaç olduğunu belirtti.

“YERLİ İLAÇ SANAYİMİZİN YÜKÜ AĞIRLAŞIYOR”

“Bıçak kemiğe dayandı, ilaç yokluğu artıyor” diyen Saydan, şöyle devam etti:

“Sonuç olarak çok önemli bir organ nakli sonrası kullanılan, hayati öneme sahip ilaç, piyasadan sessizce kaybolan diğer ilaçlar gibi artık bulunmayacak. Önceki senelerde bu ilaç firmaları hekimlere ilaçlarını yazdırmaya çalışır, eczanelerimize gelerek kendi ilaçlarını anlatırlardı. Günümüzde ise biz ülkenizi terk ediyoruz, diyorlar. Yerli ilaç sanayimizin yükü ağırlaşıyor. Uzunca süredir yeni molekül tedavi edici ilaçlar da ancak özel ithal yoluyla ve neredeyse onlarca katı fazlasına tedarik ediliyor.

“İlaç sektörü, 2022 yılında döviz kurlarında ve maliyetlerde yaşanan hızlı artışlar karşısında Temmuz ve Aralık aylarında ilaç kurunda güncelleme yapılmasına rağmen ilaç sektörünün içinde bulunduğu mücadele şartları ağırlaşmış, sektör büyük kayıp yaşayarak reel değerde 2015 yılının da gerisinde kaldığını ifade etmektedir. Bu kapsamda ülkemiz için sadece ne olursa olsun tasarruf hedefleyen ilaç fiyat politikasından vazgeçilmesi ve ilaç kurunun yılda birden fazla kez güncellenerek reel kurla arasındaki farkın kapatılarak beklemeksizin uygulamaya alınması öncelikli olmalıdır.

“SEKTÖR ARTAN MALİYETLERE KARŞI YOĞUN BİR DÜŞÜK FİYAT BASKISI İLE KARŞI KARŞIYA”

“SGK tarafından %41’lere hatta bazı durumlarda % 50’leri aşan oranlara varan iskontolara tabi olan sektör artan maliyetlere karşı yoğun bir düşük fiyat baskısı ile karşı karşıya. SGK tarafından izlenen ne olursa olsun tasarruf hedefleyen geri ödeme sistemi nedeniyle ülkemizde ilaç fiyatları sadece referans aldığımız Avrupa ülkelerinden değil, neredeyse hammadde ithal ettiğimiz Hindistan’dan bile daha düşük seviyeye geldi. Bu sürdürülebilir bir durum değil. İlaçların bulunabilir ve ulaşılabilir olması için bir an önce düzenleme yapılmalıdır.”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız