Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Mikrobik İshal Vakalarında Artış

Mikrobik İshal Vakalarında Artış

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, yaz aylarının gelmesiyle birlikte mikrobik ishal vakalarında önemli bir artış gözlemlendiğini belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mikrobik İshal Vakalarında Artış
KAYNAK: İHA

Uzm. Dr. Güner, yaptığı açıklamada, ishalin hem bakteriyel hem de bakteriyel olmayan birçok etkenden kaynaklanabileceğini vurguladı. Özellikle yaz aylarında, temiz olmayan suların içilmesi ve bu sularla yıkanan yiyeceklerin tüketilmesinin, ishal vakalarının artmasında büyük rol oynadığını belirtti. Ayrıca, yaz mevsiminde sebze ve meyvelerin iyi yıkanmadan tüketilmesinin de bu rahatsızlıkların artmasına sebep olduğunu ifade etti.

A W262186 01

Mikrobik İshallere Neden Olan Etkenler

Mikrobik ishallerin başlıca sebepleri arasında E.Coli, Salmonella, Şigella gibi bakteriler ile Giardia, Amip gibi parazitler ve Rotavirüs, Adenovirüs, Norovirüs gibi çeşitli virüsler yer almaktadır. Bu mikroorganizmalar, içme ve kullanma sularına ve besinlere karışarak hastalıklara neden olmaktadır. Klorlama ve kaynatma gibi yöntemlerle dezenfekte edilmemiş sular ve uygun şartlarda saklanmayan besinler, ishal hastalıklarına sebep olmaktadır.

Belirtiler ve Risk Grupları

İshalli hastalarda ishalin yanında bulantı, kusma, halsizlik, ateş ve kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilmektedir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük hastalar, iki yaşından küçük çocuklar ve 65 yaş üstü yaşlılar, ishalden daha fazla etkilenmekte ve bu grupların ishal sonucunda kaybettikleri sıvının yerine konamaması durumunda, kanlı ishale dönüşebilmektedir.

Önlemler ve Öneriler

  • Yiyecek ve İçeceklerin Temizliği: Yaz aylarında besinler hızlı bozulabileceği için yemeklerin günlük olarak pişirilmesi ve soğutulmadan tüketilmesi gerekmektedir. Özellikle açıkta satılan ve son tüketim tarihi belli olmayan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Sebze ve meyveler bol miktarda temiz su ile yıkanmalıdır.
  • Hijyen Kurallarına Dikkat: Eller bol su ve sabunla en az 20 saniye boyunca iyice yıkanmalı, kullanılacak suyun temiz olduğundan emin olunmalı ve mümkünse dezenfekte edilmelidir. Gıdalar kapalı ortamda muhafaza edilmeli, hayvanların temas ettiği besinler tüketilmemelidir. İshalli olan kişilerin kullandığı ve ortak kullanılan tuvalet ile lavabolar temizlenerek dezenfekte edilmelidir.
  • Sıvı Alımı ve Beslenme: Yaz aylarında vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koymak için bol su içilmeli ve sağlıklı, hijyenik koşullarda hazırlanmış yiyecekler tüketilmelidir. Kuruyemiş, çikolata ve kızartma gibi gıdalardan uzak durulması önerilmektedir.
  • Sağlık Kuruluşlarına Başvuru: 24 saatten uzun süren ishal, bulantı, kusma, ateş, baş ağrısı ve idrar miktarında azalma durumlarında sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Telefon IMEI kayıt ücretleri artacak mı?

Telefon IMEI kayıt ücretleri artacak mı?