Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Sağlık | DSÖ: Maymun Çiçeği salgınında kapanmaya ihtiyaç yok

DSÖ: Maymun Çiçeği salgınında kapanmaya ihtiyaç yok

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği virüsü hakkında önemki açıklamalarda bulundu.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği virüsü hakkında önemki açıklamalarda bulundu.

DSÖ: Maymun Çiçeği salgınında kapanmaya ihtiyaç yok

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, maymun çiçeği virüsü hakkında yaptığı açıklamalarda, virüsün hızla yayılmaya başlamasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Harris, M çiçeği virüsünün 'Klad 1 ve Klad 2' olmak üzere iki genetik türü bulunduğunu belirtti. Özellikle yeni tür 'Klad 1b'nin çocuklar arasında yüksek ölüm oranına sahip olduğunu ve hızlı yayılma potansiyelinin endişe verici olduğunu ifade etti.

'Virüs Özellikle Savunmasız Gruplar İçin Tehdit Oluşturuyor'

Harris, M çiçeği virüsünün yeni türü olan Klad 1b nedeniyle hastalığın daha yüksek ölüm oranlarına sahip olduğunu ve özellikle savunmasız gruplarda, örneğin çocuklar arasında, daha tehlikeli olduğunu vurguladı. Virüsün Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden başlayarak Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya gibi ülkelere de sıçradığını belirten Harris, virüsün çatışma bölgelerinde hızla yayıldığını ve yetersiz beslenme nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için büyük bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.

'M Çiçeği Virüsüne Karşı Kitlesel Aşılama Önerilmiyor'

M çiçeği virüsü için belirli bir tedavi bulunmadığını ve semptomatik tedavinin etkili olduğunu belirten Harris, çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların M çiçeği virüsüne karşı da etkili olduğunu söyledi. Ancak Harris, kitlesel aşılama yerine hedefli aşılama yapılması gerektiğini belirterek, aşının virüs bulaşmış kişilerle temasa geçenler ve salgının olduğu bölgedeki sağlık çalışanları için önerildiğini açıkladı.

'Yeni Bir Covid-19 Dönemi Beklemiyoruz'

Harris, M çiçeği virüsünün Covid-19 gibi bir pandemi haline dönüşme olasılığı hakkında endişe duyulmaması gerektiğini belirtti. M çiçeği virüsünün farklı bir yayılma şekline sahip olduğunu ve esasen çok yakın fiziksel temas yoluyla bulaştığını ifade etti. Harris, virüsün dünyaya yayılmasını ve bir pandemiye dönüşmesini önlemek için iyi bir gözetim ve temas takibi yapılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız