Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Kültür Sanat | Büyükşehir’den tarihi resterasyon

Büyükşehir’den tarihi resterasyon

Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarihi Balbey Mahallesi’nde yangında zarar gören 19’uncu yüzyıldan kalma metruk binayı aslına uygun restore ederek, kente kazandırdı. Tescilli bina ‘Devlet Konuk Evi’ olarak Antalya’ya hizmet verecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarihi Balbey Mahallesi’nde yangında zarar gören 19’uncu yüzyıldan kalma metruk binayı aslına uygun restore ederek, kente kazandırdı. Tescilli bina ‘Devlet Konuk Evi’ olarak Antalya’ya hizmet verecek.

Büyükşehir’den tarihi resterasyon

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden alınan bilgiye göre, Antalya Valiliği ile yaptığı protokole uygun olarak Balbey Mahallesi içinde yer alan ve 2018 yılında çıkan yangında zarar görerek metruk hale gelmiş tarihi yapı için başlattığı restore çalışmasını tamamladı. Balbey Mahallesi’nin cazibesini arttıracak tescilli bina ‘Devlet Konuk Evi’ olarak Antalya’ya hizmet verecek.

ASLINA UYGUN ŞEKİLDE YENİLENDİ

Tescilli yapı aslına uygun olarak restore edilerek, yeniden hayat buldu. Büyükşehir Belediyesi ekipleri yangın sonrası sadece dört duvarı kalan metruk binada titiz bir çalışma gerçekleştirdi. Geçen yıl başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında yapının yangından zarar gören üst katında bulunan ahşap yapılar temizlendi. Yapının taş olan kısımlarında sağlamlaştırma işlemleri yapıldı sonra ahşap karkas sistemi oluşturuldu.

ANTALYA VALİLİĞİ’NE DEVREDİLECEK

Binada güçlendirme çalışması yapıldı, depreme dayanaklı ilave mantolama işlemi uygulandı. Yangında binadaki ahşap öğelerin hepsi zarar görüp kullanılmaz hale geldiği için yeniden imal edildi. Ahşap merdiven, kapılar, çatı, saçaklar ve cumba gibi mimari öğeler aslına uygun şekilde yapıldı. Zemin kısmındaki karo mozaiklerin bir kısmı yangın sonrası muhafaza edilerek temizlendi ve aslına uygun şekilde yeniden imal edilerek döşendi. Ekiplerin son olarak çevre ve peyzaj düzenlemesiyle tamamlanacağı çalışmalar sonrasında protokol gereği Antalya Valiliği’ne teslim edilecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi/Bülten

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız