Isparta'nın tarihine damga vuran halıcılıkta, el emeği göz nuru ev halılarının yerini minyatür halılar almaya başladı. Pazarı hızla büyüyen minyatür halılar, yurt içi ve dışında büyük talep görürken isteğe göre tasarlanan halılar ofis, ev ve makam odalarındaki yerini aldı.
"Minyatür Halı Isparta'da İlk Kez Babam Tarafından Üretildi"
Isparta'da Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Halı-Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Anasanat Dalı mezunu İhsan Akkuş, baba mesleği halıcılığı yıllardır sürdürüyor. Minyatür halının aslının 1970'li yıllara dayandığını ve ilk kez babası tarafından üretildiğini belirten İhsan Akkuş, minyatür halı üretiminin Yunan ziyaretçilerin talebi doğrultusunda başladığını ve yaygınlaşmaya devam ettiğini aktardı. Akkuş, "Günümüzdeyse Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne giren bir üründen bahsediyoruz" diye konuştu.
"Minyatür Halılarda Yaklaşık 7 Bin 575 İlmek, Düğüm Var"
Isparta Belediyesi'ne ait Halı, Kilim ve Etnografya Müzesi'nin de sorumluluğunu yürüten İhsan Akkuş, müzede minyatür halı üretiminin de yapıldığını dile getirdi.
İhsan Akkuş, küçük olmasına rağmen emeği yoğun bir ürün olan minyatür halının özelliklerini şöyle anlattı:
"İsimler, logolar, özel desenler gibi gelen talebe göre önce desenleri çizilir. Bunların da çizilme alanları, deseni tasarlama alanı minyatür olduğu için küçüktür. Yaklaşık 22 santime, 18 santim boyutlarında bir halıdan bahsediyoruz. Bu alanın içerisinde yaklaşık 7 bin 575 ilmek, düğüm var. Dolayısıyla o küçücük ürün bile bu kadar düğümle elde ediliyor. Tasarıma göre önce iplikler, malzemeler belirlenir. Daha sonra dokuyucuya teslim edilir. Bu dokumalar büyük tezgahlarda dokunur, gördüğünüz o küçük, minyatür tezgahlarda dokunmaz. Dokuma bittikten sonra minyatür tezgahlara monte edilir."
Minyatür Halı 3-5 Günde Bitiyor
Akkuş, minyatür halının Isparta'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çektiğini de sözlerine ekşeyen Akkuş, "Isparta'ya her gelen, buraya özgü bir ürünü arıyor. Buraya gelenlerin de Isparta'ya gelen yabancı ziyaretçilerin de minyatür halılar çok ilgisini çekiyor, çok talep var. Ama şöyle bir şey de var; insanlar hemen alıp gitmek istiyor, kendilerine özel bir ürünü ama; o da maalesef öyle olmuyor. Bir minyatür halı 3 ila 5 gün arasında hazırlanabiliyor. Sipariş verenlere daha sonra kargoyla gönderilir" diye konuştu.
"Atölye, Ev ve Köylerde Dokutuyoruz"
Isparta'da halıcı esnafından Hasan Albayrak (59) ise kendisinin ikinci kuşak halıcı olduğunu söyleyerek artık halıcılığın bittiğini, hazır halı, hediyelik halı, minyatür halı üretimine yöneldiklerini kaydetti.
Minyatür halıların atölyelerde dokunduğunu belirten Albayrak, "Siparişi alıyoruz, atölyelerde dokutturuyoruz. Fabrikasyon değil de mesela atölye, evlerde veya köylerde dokutturuyoruz. Orada dokutturulup, burada montaj yapıp en son halini müşteriye sunuyoruz. Minyatür halılarda hazır logo veya halı deseni olursa 10-15 günde siparişimizi teslim ediyoruz" dedi.
Minyatür Halı Portreleri 100 Bin TL'yi Buluyor
Albayrak, minyatür halıların fiyatının 750 liradan başlayıp, 5 bin liraya kadar yükseldiğini, portrelerin de 100 bin lirayı bulduğunu belirtti.
Anadolu Motifi, Hereke Deseni
Albayrak ayrıca minyatür halıda kente özgü Anadolu motifi, Hereke deseni başta olmak üzere en fazla yapılan desenin gül, lavanta ve Anadolu desenleri olduğunu sözlerine ekledi.