Milli Dayanışma Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 21 Kasım Cuma günü gündemine alacağı İmralı’ya ziyaret konusu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yoğun bir siyasi trafik yarattı. Komisyon toplantısı öncesi siyasi partiler, kendi içlerinde değerlendirme toplantıları yaparak tutum belirlemeye hazırlanıyor.
CHP, komisyon üyesi milletvekilleriyle birlikte yarın Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında bir araya gelecek. Aynı gün AK Parti’de de Grup Başkanlığı düzeyinde, Genel Başkan Vekili Efkan Ala’nın katılımıyla özel bir değerlendirme toplantısı yapılacak.
Komisyon 21 Kasım’da toplanıyor
Komisyon, “bugüne kadarki çalışmalar ile İmralı Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumuna gidilmesi dahil olmak üzere önümüzdeki dönemin yol haritasını belirlemek” amacıyla 21 Kasım günü saat 14.00’te toplanacak.
Siyasi partiler, İmralı’ya ziyaret konusundaki nihai tutumlarını bu toplantı öncesinde belirleyecek. Komisyon üyeleri ile parti kurmaylarının katılacağı iç toplantılar yarın gün boyunca TBMM’de yapılacak.
CHP ve AK Parti yarın değerlendirme yapacak
CHP’de Özgür Özel’in de katılacağı toplantının öğle saatlerinde yapılması planlanıyor. AK Parti cephesinde ise Grup Başkanı Abdullah Güler’in de katılması beklenen toplantıda, komisyonun Cuma günkü gündemi detaylı şekilde ele alınacak. Kulislerde, AK Parti adına İmralı ziyaretine katılabilecek isimler arasında Hüseyin Yayman ile Burhan Kayatürk’ün adı geçiyor.
Yeniyol Grubu: İtiraz yok
Yeniyol Grubu da grup toplantısının ardından komisyon üyeleri ve genel başkanlarla istişare yaptı. Grupta DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Saadet Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Bilici komisyonu temsil ediyor.
Yeniyol Grubu’nun yarın yapacağı toplantıda izleyeceği yolu netleştirmesi beklenirken, grubun İmralı’ya heyet gönderilmesine karşı olmadığı ifade ediliyor.
Komisyonun parti dağılımı
Komisyon, Başkan Numan Kurtulmuş’un dışında toplam 51 üyeden oluşuyor.
Dağılım şöyle:
AK Parti: 22
CHP: 11
DEM Parti: 5
MHP: 4
Yeniyol Grubu: 3
HÜDAPAR, Yeniden Refah, TİP, EMEP, DSP, DP: 1’er üye
Komisyonun çalışma esaslarına göre kararlar, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınıyor; kanun tekliflerine dair kararlar ise üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla.
Partilerden farklı değerlendirmeler
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, İmralı’ya gidilmesi gerektiğine dair açıklamasının ardından DEM Parti cephesi de “ziyaret şart” görüşünü dile getiriyor. DEM Parti adına heyette yer alması beklenen isim Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit.
EMEP ve TİP temsilcilerinin ziyarete karşı olmadığı; DSP, Yeniden Refah ve DP’nin ise Öcalan’la görüşmeye kesin olarak karşı durduğu biliniyor. HÜDAPAR, ziyaretin ilkesel olarak karşısında değil ancak görüşmenin “gereksiz” olduğu değerlendirmesini yapıyor.
İskender Bayhan: “Oylama doğru olmaz”
EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, İmralı ziyareti tartışmalarının uzamasının süreci tıkadığını belirterek, “Bu ziyaret adımını hızlandırmak gerekir” dedi.
Bayhan, Cuma günü yapılacak toplantıda karar çıkması gerektiğini vurgularken, oylama yapılmasına karşı olduğunu söyledi:
“Komisyonda kimin dinleneceği için bugüne kadar oylama yapılmadı. Gidilecek heyette Meclis’te grubu bulunan partiler yer almalı. Oylamaya gerek yok ama yapılacaksa da açık oylama olmalı.”
Ahmet Şık: “Temsiliyette adalet yok”
TİP Milletvekili Ahmet Şık ise komisyonun karar alma mekanizmasında temsiliyetin göz ardı edildiğini savundu.
Şık, başından beri İmralı’ya gidilerek görüşme yapılmasından yana olduklarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Komisyon Başkanı yüzde 98 temsiliyet diyor ama karar mekanizmasında bu temsiliyet yok. Beş partinin grup başkanvekili arkada konuşup karar alıyor; bu, diğer partileri yok saymak demektir. En azından asgari demokratik saygı gösterilmeli.”