Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Gündem | Phaselis eski haline gelmeli!

Phaselis eski haline gelmeli!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ilerletilen ve geçtiğimiz aylarda yürütmeyi durdurma kararı verilen Phaselis Antik Kenti’ndeki rant iddialarına konu çalışması mahkemece iptal edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ilerletilen ve geçtiğimiz aylarda yürütmeyi durdurma kararı verilen Phaselis Antik Kenti’ndeki rant iddialarına konu çalışması mahkemece iptal edildi.

Phaselis eski haline gelmeli!

Antalya’da Phaselis Antik Kenti, Antalyalı Mehmet Nuri Ersoy’un yönetimindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihale edilerek ranta iddialarına konu olmuştu. 1. Derece Sit Aanındaki yapılaşmaya kamuoyundan büyük tepki gelmişti. Yapılan eylemler ve açılan davalar sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıkmış ama bakanlık yargının kararına uymayarak alanda çalışmalarına devam etmişti. Yolsuzluk ve rant iddialarının gündeme geldiği konuda gece saatlerinde inşaat çalışmalarına dahi devam edilmişti. Konuya ilişkin açılan davada bilirkişi raporu kent ve kamu lehine karar verdi. İhale mahkemece iptal edildi. Rant ihalesinin iptali sonrası bölgede aylarca çalışan taşeron şirketlerin bölgeye verdiği zarar ve alanda yaptığı inşaat çalışmalarının kaldırılması bekleniyor. Bakanlığın Phaselis’e verdiği zararı düzelterek, kamuya bırakılması istenilirken, Antalyalılardan bakanlığa büyük tepki geldi. İki plaj işletmesi, büfe, tuvalaet ve çeşitli ünitelerin  yapılması planlanan ve doğanın adeta ranta açıldığı projede kamu kazandı. Alacasu ve Bostanlı Koylarındaki inşaat kalıntılarına tepki büyüyor. 

D71D6Abc F95E 4D7A B263 38B1295A3B48

“ANTALYA NEFES ALDI”

Konuyla ilgili Antalya Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Antalya'mızın nefes kesici güzellikteki kıyıları, tarih ve doğanın kucaklaştığı bir cennet köşesini oluşturur. Son zamanlarda bu cennetin bir köşesinde, Phaselis'in eşsiz koyları Bostanlık ve Alacasu'da halk plajı adı altında doğaya ve tarihe ihanet eden bir proje gündeme geldi. Antalya kent dinamiklerinin kararlı duruşu ile bu proje mahkeme kararıyla iptal edildi! Sürecin ilk anından itibaren, bileşenlerimizle birlikte projeye karşı sürekli bir mücadele verdik. Eylemler, farkındalık çalışmaları ve bileşenlerimizin hukuki süreçleri ile bu talana karşı durduk. Sonunda mahkeme kararıyla doğa ve tarih kazandı. Phaselis projesinin iptali sadece bir zafer değil, doğa ve tarih sevdalılarının birlik ve beraberlik örneğidir. Bu karar, Antalya'nın ve ülkemizin doğal ve kültürel mirasına sahip çıkmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir” denildi.

21312Esadas

“DOĞAL MİRASA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Açıklamanın devamında, “Mahkeme sürecinde zarar gören Alacasu ve Bostanlık koylarının eski haline geri getirilerek doğa ve tarih buluşmasının yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu cennet köşelerinin tahrip edilen doğal güzelliği ve tarihi dokusu onarılmalı, gelecek nesillere miras bırakılmalıdır. Doğal ve kültürel mirasımıza sahip çıkma mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Kamu yararı ve hukukun üstünlüğü doğrultusunda, benzer projelere karşı da mücadeleyi sürdüreceğiz. Antalya'nın turizm potansiyelini artırırken doğal ve kültürel mirasını koruma bilinciyle hareket etmek, şehrimizin geleceği için hayati önem taşımaktadır. Bu vesileyle, herkesi bu tür projelere karşı duyarlı olmaya ve doğal ve tarihi mirasımızı korumak için birlikte, ortak akılla, hareket etmeye davet ediyoruz. Doğal ve kültürel mirasımızı korumak, Antalya ve halkımız için bir kazanımdır. Bu hassasiyetle, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Antalya bırakma kararlılığımızı sürdüreceğiz” ifadeleri kullanıldı

A7C6Fa54 A402 4B46 95Ca 244C74472E9A

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız