Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Gündem | İstanbul barajlarındaki doluluk oranı düşüşte

İstanbul barajlarındaki doluluk oranı düşüşte

İstanbul barajlarının doluluk oranı sıcakların etkisiyle %61.42'ye düştü; geçen yılın üstünde ama son 8 yılın ortalamasının altında. Hızlı düşüş devam edebilir.

İstanbul barajlarının doluluk oranı sıcakların etkisiyle %61.42'ye düştü; geçen yılın üstünde ama son 8 yılın ortalamasının altında. Hızlı düşüş devam edebilir.

İstanbul barajlarındaki doluluk oranı düşüşte

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte su kullanım miktarı da yükseldi. Bu durum, İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranlarını etkiliyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan son ölçümlere göre, barajlardaki ortalama doluluk oranı bugün itibariyle %61.42 olarak kaydedildi. Geçen yılın aynı dönemindeki %39.56 oranına kıyasla yaklaşık %22 artış gözlemlense de, 2015-2022 dönemlerindeki ortalama oranların yaklaşık %10 altında olduğu dikkat çekti. 2015 yılında en yüksek doluluk oranı %80.71, 2014 yılında ise en düşük oran %20.24 olarak ölçülmüştü.

Son 14 Günde Hızlı Düşüş

Son 14 günde barajların doluluk oranında hızlı bir düşüş yaşandı. 9 Temmuz’da kaydedilen doluluk oranı %66.63 iken, bu oran bugün itibariyle %61.42 seviyesine geriledi. Yaklaşık %5’lik bu hızlı düşüşün sebebi, son günlerde artan hava sıcaklıklarının su tüketimini artırması olarak gösteriliyor. Eğer barajlar yağış almaya devam etmezse, doluluk oranındaki düşüşün daha da hızlanması bekleniyor.

Barajların Doluluk Durumu

Son 12 ayın doluluk oranları değerlendirildiğinde, en düşük doluluk oranı Ekim 2023'te %18.59, en yüksek oran ise Nisan 2024’te %82.62 olarak ölçüldü. Yıl içindeki ortalama doluluk oranı ise yaklaşık %50 seviyesinde. Bu oranın Kasım ayı sonuna kadar düşüş göstermesi, ardından döngüsel olarak tekrar artması öngörülüyor.

İstanbul’un Su Kaynakları

İstanbul’un kullandığı suyun %69’u, 3 ana barajdan karşılanıyor. Bunlar:

  • Ömerli Barajı: %30.03
  • Terkos Barajı: %22.58
  • Büyükçekmece Barajı: %16.20

Bu üç baraj, İstanbul’un toplam su varlığının %68.81’ini sağlıyor. En az katkıyı ise Istrancalar Barajı (%0.45) sağlıyor.

Barajların Doluluk Oranları

İstanbul'daki barajların kendi kapasitelerine göre doluluk oranları şu şekilde:

  • Terkos Barajı: %74.25 (En dolu)
  • Alibey Barajı: %30.51 (En boş)
  • Ömerli Barajı: %68.07
  • Darlık Barajı: %62.71
  • Elmalı Barajı: %63.85
  • Büyükçekmece Barajı: %58.04
  • Sazlıdere Barajı: %54.53
  • Istrancalar Barajı: %38.32
  • Kazandere Barajı: %34.36
  • Pabuçdere Barajı: %43.88
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız