Eurovision 2026 daha başlamadan büyük bir siyasi krizin içine girdi. Avrupa Yayın Birliği’nin (EBU), İsrail’in yarışmaya katılmasına onay vermesi üzerine İspanya, Hollanda ve İrlanda Eurovision’dan çekildiklerini duyurdu. Boykot kararına Belçika ve Slovenya’nın da katıldığı belirtiliyor.
EBU, İsrail’in Eurovision’a Katılımını Onayladı
EBU Yönetim Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, Gazze’deki saldırılar nedeniyle insan hakları örgütlerinin ve bazı ülkelerin yoğun tepkisine rağmen İsrail 2026 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılabilecek.
İsrail’in yarışmaya katılıp katılmayacağı uzun süredir tartışma konusu olmuş, kararın EBU tarafından bugün açıklanması bekleniyordu.
İspanya, Hollanda ve İrlanda: “Katılmıyoruz”
Kararın ardından üç Avrupa ülkesi art arda boykot açıklaması yaptı:
İspanya,
Hollanda,
İrlanda,
İsrail’in yarışmaya dahil edilmesini gerekçe göstererek Eurovision 2026’dan çekildiklerini kamuoyuna bildirdi.
Bu ülkeler, İsrail’in Gazze’de “uluslararası hukuku ihlal eden eylemleri” nedeniyle yarışmada yer almasının kabul edilemez olduğunu savundu.
Boykot Dalga Dalga Yayılıyor
Avrupa basınında yer alan bilgilere göre, Belçika ve Slovenya da benzer gerekçelerle yarışmadan çekilme kararı aldı veya süreci değerlendirdiklerini açıkladı.
EBU’nun İsrail’e yönelik tutumu, Eurovision tarihinde nadir görülen bir diplomatik kopuşa yol açmış durumda.
Eurovision 2026 Belirsizliğe Sürüklendi
İsrail’in katılımının onaylanması sonrasında çeşitli ülkelerden gelen boykot kararlarının devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. Ancak mevcut tablo, 2026 Eurovision Şarkı Yarışması’nın bugüne kadarki en tartışmalı organizasyonlardan biri olacağına işaret ediyor.