Türkiye genelinde 26 baro, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 10 Kasım 2025 tarihli kararı sonrasında ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, AYM’nin HSK üyeliği seçimlerine ilişkin TBMM kararına yönelik açılan iptal davasını görevsizlik gerekçesiyle çoklu oyla reddetmesinin, anayasal düzeni koruma yükümlülüğüyle uyumlu olduğu vurgulandı.
“AYM anayasal denetim yetkisini açık şekilde ortaya koymuştur”
Barolar ortak metinde, AYM’nin Anayasa’nın 148/1. ve 85. maddeleri doğrultusunda, TBMM kararlarının “eylemli içtüzük” niteliği taşıması halinde anayasal denetime tabi tutulabileceğini hatırlattığını ifade etti. Açıklamada, mahkemenin daha önceki içtihatlarında da benzer nitelikte kararlar verdiği hatırlatıldı.
Ortak açıklamada, AYM’nin yasama organının işlemlerini hukuka uygunluk açısından denetlemesinin hukuk devletinin temel şartı olduğu belirtildi.
“Denetim alanının daraltılması hukuk devleti için risk taşır”
Barolar, anayasal denetim alanının daraltılması yönündeki yaklaşımların, AYM’nin denetim yetkisi üzerinde gereksiz tartışmalar yaratarak hukuk devletini zayıflatacağına dikkat çekti.
Şu ifadeler öne çıktı:“Yasama organının aldığı kararların Anayasa’ya uygunluğunun denetimi, özgürlüklerin korunması için vazgeçilmezdir.”
“Hukukun üstünlüğünden sapmayın” çağrısı
Bildiri, hukukun üstünlüğünü savunma sorumluluğuna vurgu yapılarak sona erdi:“Hukukun üstünlüğünü savunma ve insan haklarını koruma yükümlülüğü bulunan Barolar olarak; Anayasa Mahkemesi’ni anayasal düzeni koruma yükümlülüğünden sapmamaya davet ediyoruz.”
Ortak açıklamaya imza atan barolar
Açıklamaya imza atan 26 baro arasında Adıyaman, Antalya, Ankara, Bursa, Hatay, İzmir, Muğla, Trabzon, Gaziantep, Mersin, Van ve Zonguldak Barolarının da bulunduğu geniş bir liste yer aldı.