Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Konut Alacaklara Kötü Haber: Tapu Harcında Yeni Dönem!

Konut Alacaklara Kötü Haber: Tapu Harcında Yeni Dönem!

Birden fazla evi olanlara ek vergi konusu son dönemde gündemdeki yerini koruyor. Birden fazla evi olana ek vergi geliyor mu? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor.

Birden fazla evi olanlara ek vergi konusu son dönemde gündemdeki yerini koruyor. Birden fazla evi olana ek vergi geliyor mu? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor.

Konut Alacaklara Kötü Haber: Tapu Harcında Yeni Dönem!

Birden fazla evi olanlara ek vergi konusu son dönemde gündemdeki yerini koruyor. Birden fazla evi olana ek vergi geliyor mu? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor.

Habertürk yazarı Rahim Ak yazısında; ilk evde konut satın alırken yüzde 4 olan vergi, ikinci ve üçüncü evlerde artacağını ifade etti.

Yeni Düzenleme: Birden Fazla Evi Olanlara Daha Yüksek Vergi

Konut sektöründe yapılacak olan bu yeni düzenlemeye göre, birden fazla evi olan vatandaşlar, ikinci ev satın almaya kalktığında daha yüksek oranda vergi ödemekle karşı karşıya kalacaklar.

Ev fiyatlarındaki artışı dengelemek ve piyasadaki dalgalanmaları azaltmak amacıyla atılan bu adımla önlemlerin alınması hedefleniyor. Bu vergi ise evin değerine göre belirlenecek. Özellikle yüksek fiyatlı konut sahiplerini etkileyecek.

Fazla Ev Alana Bir Kaç Kat Harç

Rahim Ak konuya ilişkin şu ifadelerde bulundu;

“Vatandaş ilk evini satın alırken harç yüzde 4 olacak”

"Şu anda konut satın alınırken tapu harcı yüzde 2 satıcıdan yüzde 2 alıcıdan olmak üzere yüzde 4.

Ak sözlerini şöyle sürdürdü;

Edindiğimiz bilgilere göre düşünülen düzenlemede de vatandaş ilk evini satın alırken harç yüzde 4 olacak. İkinci evi almaya çalıştığınızda bu tutar muhtemelen bir kat artacak.

Üçüncü, dördüncü belki daha fazla evi almaya çalıştığınızda belki bir kaç kat daha artacak" dedi ve “Bakalım lobi gücünün fazla olduğunu bildiğimiz inşaat müteahhitlerine rağmen bu düzenleme yapılabilecek mi?” diye sordu.

Tapu Harcı Nasıl Ödenir?

Tapu harçlarının ödenmesinde genel usul, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine yapılan ödemedir.

Fakat artan teknolojik imkanlarla birlikte tapu harcının ödemesinde alternatif yöntemler geliştirilmiştir.

Bu duruma göre tapu harçları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tahsil yetkisi verilen kamu bankalarına da ödenebilir.

Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankasına ait banka ve kredi kartları ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de tapu harç ödemesi yapılabilmektedir.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız