Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Hazine Bakanlığı'ndan bankalara red

Hazine Bakanlığı'ndan bankalara red

Bankaların enflasyon muhasebesine katılma talebi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 80 milyar TL vergi kaybı riski nedeniyle reddedildi.

Bankaların enflasyon muhasebesine katılma talebi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 80 milyar TL vergi kaybı riski nedeniyle reddedildi.

Hazine Bakanlığı'ndan bankalara red

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankacılık sektörünün enflasyon muhasebesine katılma isteğini, sektörden kaynaklanacak 80 milyar liralık vergi geliri kaybı gerekçesiyle reddetti. Reuters'e bilgi veren bankacılık kaynakları, taleplerine olumlu yanıt alamadıklarını belirttiler.

Reddinin Ardındaki Gerekçe: Enflasyonun Doğal Düzelmeye İhtiyacı Yok
Türkiye'de son iki yılda yüzde 85'in üzerine çıkan yüksek enflasyonun ardından planlanan enflasyon muhasebesi, işletmelerin mali tablolarındaki enflasyon kaynaklı bozulmayı düzeltmeyi amaçlıyor.

Ülke genelinde enflasyon düzeltmesine yıl sonunda geçilecek ve 2024-2026 yıllarında uygulanacak olan bu muhasebe sistemi, Hazine tarafından 2027'den itibaren gerekli olmayacak şekilde öngörülüyor.

Bakan Şimşek'ten Gelen Sinyal
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, finans sektörünü hariç tutarak enflasyon muhasebesine geçmeyi planladıklarını geçen ay açıklamıştı. Ancak, bankalar, yüksek enflasyona karşı "gerçek olmayan" kârlarla değerlendirilmemek için kendi bilançolarında da enflasyon muhasebesinin uygulanmasını talep etmişti.

Reddedilen Talebin Ana Sebebi: 80 Milyar Liralık Vergi Geliri Kaybı
Bankaların enflasyon muhasebesi uygulaması durumunda, hesaplanan 70-80 milyar TL arasındaki vergi kaybı, bankaların muhasebeye dahil edilmemesinin temel nedeni olarak görülüyor.

Bir bankacılık kaynağı, "2024'te enflasyon muhasebesine geçmek için Hazine'ye talepte bulunduk ancak, vergi geliri kaybı nedeniyle olumlu yanıt alamadık" diyerek, Hazine'nin sektöre "70 milyar liralık vergiden vazgeçmeyi gözardı edemeyiz, bu yüzden bankaların enflasyon muhasebesini uygulamasının mümkün olamayacağı" yanıtını verdi.

Başka bir kaynak ise 78 milyar TL civarındaki vergi geliri kaybının finans sektörünün enflasyon muhasebesine geçmemesi kararının temel sebebi olarak gösterildiğini ifade etti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız