Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | ''Biz çiftçilere kimse yardımcı olmuyor''

''Biz çiftçilere kimse yardımcı olmuyor''

Aydın'ın Atça Mahallesi’nde meyve üretimi yapan üreticiler, şeftaliden bekledikleri kârı elde edemedi.

Aydın'ın Atça Mahallesi’nde meyve üretimi yapan üreticiler, şeftaliden bekledikleri kârı elde edemedi.

''Biz çiftçilere kimse yardımcı olmuyor''

Aydın'da şeftali üretimi yapan Mehmet Çekici, "Artık şu anda güzelim ağaçları kesmek zorunda kaldık. Bunun için de dallarını yere indirdik. Üzerindeki şeftaliyi bu şekliyle topladık. 5 lira, 7 lira, 8 lira olunca artık maliyetini karşılamıyor. Bu şekilde ağaçlarımızı sökeceğiz artık. Mazot çok pahalı. Dolar aldı başını gidiyor. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz, bütün çiftçiler olarak. Biz çiftçilere kimse yardımcı olmuyor. Biz, artık işçi paralarını ödeyemiyoruz" dedi.

"ÇİFTÇİLER OLARAK NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"

Şeftali üreticisi Mehmet Çekici, şunları söyledi:

"Artık şu anda güzelim ağaçları kesmek zorunda kaldık. Bunun için de dallarını yere indirdik. Üzerindeki şeftaliyi bu şekliyle topladık. 5 lira, 7 lira, 8 lira olunca artık maliyetini karşılamıyor. Bu şekilde ağaçlarımızı sökeceğiz artık. Mazot çok pahalı. Dolar aldı başını gidiyor. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz bütün çiftçiler olarak. Biz çiftçilere kimse yardımcı olmuyor. Biz, artık işçi paralarını ödeyemiyoruz. Zor durumdayız. Biz, bu tarlayı bu hale getirdik. Buna neden olarak da ilaç paraları çok pahalı. Şeftaliyi söktükten sonra yerine yonca dikeceğiz. Yonca iyi diyorlar. Buranın sulama masrafları var, saati 200 lira. Sulama parası, gübre, ilaç; biz bunların hakkından gelemiyoruz. Gelemediğimiz için sökeceğiz. Bunlar erkenci şeftaliydi, fakat şu anda erkenci de olsa maliyetlerini korumadığı için artık istemeyerek de olsa sökeceğiz.

"ÜRETİLEN MALIN PARASI BELLİ DEĞİL"

Öbür bahçemizde para kazanmadığımız için şeftalinin dallarını kırarak, hasat maliyeti düşsün diye o şekliyle toparladık. Birinci kalite mallar 7-8 lira bandında satılıyor. Bu suluk şeklinde meyvelerimiz var; bunlar da satılmıyor, döküyoruz. Bir de ikinci kalite mallarımız var. Bunlar da 3 lira bandında satılıyor. Eğer satılmazsa suluğa dökülüyor. Elimize hiçbir şey geçmiyor. Çalışan işçi arkadaşlarımız, onlar da 250 lira, 300 lira bandında para alıyorlar. Onlar da halinden memnun değil. Onlar da bizler gibi mecburen çalışıyor, ‘Ekmek parası için’ diyorlar. Hiç kimse halinden memnun değil. Bugün gübre 600-650 lira denildiğinde, çiftçi gittiğinde kuruşu kuruşuna parasını ödüyor. Fakat tarlada hasadımız meydana geldiğinde bunun fiyatını söyleyemiyorsun. Gübre, ilaç almaya git, bunların parasını kuruş kuruş ödüyorsun."

fe3e2620-dab7-4768-89a9-84d8d8a6b8f5-w

"ALDIĞIMIZ PARA YETMİYOR, HER ŞEY PAHALI"

Şeftali bahçesinde çalışan kadın işçi ise "Hakkımızı alamıyoruz. Sabah 5 buçukta işbaşı, 12'ye kadar çalışıyoruz, ama hakkımız alamıyoruz. Para da yetmiyor zaten" dedi. Diğer bir çalışan, "İşçilik pahalı, mazot pahalı. Sürüyorsun, gübre atıyorsun. Ondan sonra malına 3 kuruş para veriyorlar. Şeftali şu anda 7-8 lira bandında. Geride kalanlar suluğa çıkacak, fakat geride kalanları meyve sucular da almıyor. Olduğu gibi çöpe gidecek. Ben, 400 lira yevmiye alıyorum. Eğer et alırsam evin yolunu bulamam. Tek başınayım, tek kişiyim. Bir hafta çalışıyorum, bir bakıyorum elimde hiçbir şey yok" diye konuştu.

Bir başka çalışan, "Şeftaliler para etmediği için yevmiyelerde artmıyor" dedi. Diğer bir çalışan işçi, "Çalışan hakkını alamıyor, üretici üretimin karşılığını alamıyor. Her iki taraf da rezil. Hiçbir zaman çiftçinin malı para etmiyor. Mazot uygun olursa çiftçi de uygun olur, çünkü o uygun olursa her şey uygun olur" dedi.

Diğer kadın çalışanlar ise "Bizim yevmiyelerimiz 250 lira, aldığımız para yetmiyor. Her şey pahalı. Yevmiyelerimiz az. Tabii ki her iki taraf da haklı. İşveren de haklı, işçi de haklı" diye konuştu.

ANKA

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız