Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Bakan Şimşek: 'Programımız 8 aydır sorunsuz çalışıyor'

Bakan Şimşek: 'Programımız 8 aydır sorunsuz çalışıyor'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. İhracat ve ithalat rakamlarında yaşanan değişimlere işaret eden Bakan Şimşek, dış ticaret açığındaki iyileşme eğiliminin sekiz aydır devam ettiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. İhracat ve ithalat rakamlarında yaşanan değişimlere işaret eden Bakan Şimşek, dış ticaret açığındaki iyileşme eğiliminin sekiz aydır devam ettiğini belirtti.

Bakan Şimşek: 'Programımız 8 aydır sorunsuz çalışıyor'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. Bakan Şimşek, "Programımız çalışıyor... Yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme eğilimi sekiz aydır kesintisiz devam ediyor. Mart ayında yıllık dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre 26 milyar dolar iyileşerek 92 milyar dolara geriledi. 2024 yılı ilk çeyreğinde yıllık mal ihracatı 257,6 milyar dolara, turizm gelirleri ise 56,3 milyar dolara ulaştı" dedi.

2024 İlk Çeyrek Dış Ticaret Rakamları

Türkiye'nin ihracatı, 2024 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artarak 63 milyar 603 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 12,8 azalarak 83 milyar 945 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise ilk çeyrekte yüzde 41,5 azalarak 34 milyar 799 milyon dolardan 20 milyar 343 milyon dolara geriledi.

Bakan Şimşek'ten Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Programımız çalışıyor..." diyerek şu ifadeleri kullandı: "Yıllık dış ticaret açığındaki iyileşme eğilimi sekiz aydır kesintisiz devam ediyor. Mart ayında yıllık dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre 26 milyar dolar iyileşerek 92 milyar dolara geriledi. 2024 yılı ilk çeyreğinde yıllık mal ihracatı 257,6 milyar dolara, turizm gelirleri ise 56,3 milyar dolara ulaştı. Salgın sonrası yeniden şekillenen tedarik zincirleri, stratejik rekabet ve küresel ticarette parçalanma; dost ve yakın ülkelerden tedarik eğilimini artırıyor. Stratejik konumuyla Türkiye, bu eğilimlerden en olumlu etkilenen ülkelerden biridir. Verimliliği artıracak yapısal reformlarla küresel ticaretteki yerimizi daha da güçlendireceğiz."

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız