Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Bakan Bolat: "Dış ticaret açığımız 5 milyar dolar"

Bakan Bolat: "Dış ticaret açığımız 5 milyar dolar"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Eylül ayında Bakanlığımız geçici dış ticaret istatistikleri kapsamında dış ticaret açığımız 5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Eylül ayında Bakanlığımız geçici dış ticaret istatistikleri kapsamında dış ticaret açığımız 5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bakan Bolat: "Dış ticaret açığımız 5 milyar dolar"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ağustos ayına ait ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi. Verilere göre, geçen yılın ağustos ayında 2,8 milyar dolar olan cari işlemler açığının, bu yılın temmuz ayında 5,5 milyar dolar olarak kaydedildiğini ve yıllık yüzde 77,5, aylık yüzde 88,8 düşüşle ağustosta 619 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Bolat, ağustos ayında cari fazla verilmesinde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının aylık yüzde 32,8, yıllık yüzde 26,4 azalarak 7,1 milyar dolar olmasının etkili olduğunu vurguladı. Ayrıca, hizmet ihracatının 11 milyar dolar ve seyahat gelirlerinin 6,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, böylece hizmet ve seyahat gelirlerinin yıllık bazda ağustosta sırasıyla 96,8 milyar dolar ve 45,5 milyar dolar olarak gerçekleşerek rekorunu tazelediğini ifade etti.

Eylül ayında da cari fazla verilmesinin beklendiğini belirten Bolat, Bakanlık olarak mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik desteklerin devam edeceğini, yerli üreticiyi korumaya dönük ithalat politikaları uygulandığını ve cari işlemler hesabında kalıcı iyileşmenin sağlanması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ayrıca, Türkiye ekonomisinde büyüme ortamının güçlendirilmesi ve makroekonomik istikrarın sağlanması amacıyla yapısal dönüşüm politikalarını hayata geçireceklerini vurguladı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız