Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Alışverişte fiş almayan ve vermeyene ağır ceza geliyor

Alışverişte fiş almayan ve vermeyene ağır ceza geliyor

Yeni vergi paketi ile kayıt dışı ekonomiyle mücadele güçleniyor. Fiş almayan ve vermeyenlere ağır cezalar yolda.

Yeni vergi paketi ile kayıt dışı ekonomiyle mücadele güçleniyor. Fiş almayan ve vermeyenlere ağır cezalar yolda.

Alışverişte fiş almayan ve vermeyene ağır ceza geliyor

Meclis'e sunulan yeni vergi paketiyle kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye hız verilecek. Fiş ve fatura düzenlemeyenlere uygulanan cezalar katlanarak artacak. Vergi uzmanı Abdullah Tolu'nun açıkladığına göre, cezalar her tespit için kademeli olarak artacak.

Fiş Almayan ve Vermeyenlere Cezalar Katlanacak

Mevcut Durum ve Yeni Ceza Düzenlemesi

Şu anda, fiş ve fatura düzenlemeyenlere 3 bin 400 lira ceza kesiliyor. Ancak, torba yasa teklifi ile bu ceza oranları önemli ölçüde artırılacak. Abdullah Tolu'nun verdiği bilgilere göre, cezalar her tespitte artacak:

  • Birinci tespit: 3 bin 400 liradan 10 bin liraya
  • İkinci tespit: 20 bin lira
  • Üçüncü tespit: 30 bin lira
  • Dördüncü tespit: 40 bin lira
  • Beşinci tespit: 50 bin lira
  • Altıncı ve sonraki her tespit: 100 bin lira özel usulsüzlük cezası

Hem Fiş Kesemeyen Hem de Almayanlara Ceza

Müşterilere de Ceza Uygulaması

Yeni düzenlemeyle, fiş almayan müşterilere de ceza uygulanacak. Fiş almadığı tespit edilen müşteriler, 5 bin lira ceza ödeyecek. Ancak, müşteriler 5 iş günü içinde satıcının fatura düzenlemediğini vergi dairesine bildirirse, bu ceza uygulanmayacak. Abdullah Tolu bu durumu, "Kanun teklifinde şöyle bir düzenleme var. Eğer alıcı 5 iş günü içerisinde satıcının fatura düzenlemediğini vergi dairesine bildirirse alıcılara bir özel usül cezası kesilmiyor" şeklinde açıkladı.

Fiş Yerine Adisyon Veren Satıcılara Ceza

Son dönemde bazı satıcılar, fiş yerine müşteriye adisyon gibi belgeler veriyor. Müşteriler de bu belgelerin fiş yerine geçtiğini düşünerek kabul ediyor. Ancak, böyle bir durumda satıcıya iki kat özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ödenmesi gereken tutar, iki katına çıkacak.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadelede Yeni Dönem

Yeni vergi paketi, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirecek önemli adımlar içeriyor. Fiş ve fatura düzenlemeyenlere uygulanan cezaların artırılması, kayıt dışı ekonominin azalmasına katkı sağlayacak. Müşterilerin de fiş almaya özen göstermesi, bu mücadelenin daha etkili olmasını sağlayacak.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız