Sivas'ın Hafik ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunan Göydün köyünde yer alan ve 19'uncu yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Tarihi Tuzhisar Kilisesi, şimdiye kadar Ermeniler tarafından kullanılan bir dönemde "Surp Garabet" olarak da anılmıştır. Kilise, sahibi Hatice Akay tarafından 16 milyon TL bedelle satışa sunuldu.

Tarihi ve Kültürel Değeri Yüksek

Kilise, 1'inci Dünya Savaşı sırasında özellikle ABD ve Rusya gibi ülkelere göç eden Hristiyan toplulukları tarafından sıklıkla kullanılmıştır. Tapu kayıtlarında samanlık olarak geçen ancak şu anda atıl durumda bulunan bu tarihi yapı, 2012 yılında 1'inci Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak kaydedilmiştir. Kesme taşlarla yapılmış olan kilisenin iç ve dış yüzeyinde haç işaretleri bulunmaktadır.

Satış Süreci Başladı

Kilisenin satışını gerçekleştiren emlak danışmanı Vahap Yıldız, yapıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Kilisenin 19'uncu yüzyılda inşa edildiğini tahmin ediyoruz. Daha önce burada yaklaşık 3 bin Ermeni yaşıyordu. Ancak 1'inci Dünya Savaşı sonrasında bu topluluk, özellikle ABD'ye ve diğer ülkelere göç etti. Kilise o günden beri kullanılmamış durumda. Şimdi ise burayı satışa çıkardık."

Erzurum'da Yurttaşın Köprü Çilesi İsyan Ettirdi! "Sesimizi Duyun" Erzurum'da Yurttaşın Köprü Çilesi İsyan Ettirdi! "Sesimizi Duyun"

Yeni Sahibine Hayırlı Olsun

Yıldız, kilisenin değerini 16 milyon TL olarak belirlediklerini ve satış ilanının yayımlandığını belirterek, "Bu kilise uzun yıllar boyunca ibadet ve diğer faaliyetler için kullanılmış bir yapı. Ancak sonrasında atıl duruma düşmüş. İlanımızı gören ve kiliseye sahip olmak isteyen yeni sahibine şimdiden hayırlı olsun diyoruz. Sivas, tarih ve kültür açısından zengin bir şehir. Umuyoruz ki bu tarihi yapıya uygun bir sahip bulunur" dedi.

Kaynak: Haber Merkezi