Doğum sonrası başlayıp ortalama 6 hafta devam eden lohusalık sürecinde anneler duygusal, biyolojik, fiziksel, toplumsal, psikolojik değişiklikler yaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kerime Nazlı Salihoğlu, bu süreçte annelerin duygusal olarak kendilerini mutsuz, karamsar ve üzgün hissedebileceğini belirtiyor. Hayattan zevk alamama, bebeğine yeterli sevgi hissedememe, dışarı çıkmak istememe gibi durumlar da sıkça görülüyor. Salihoğlu, bu süreçte aile ve eşlerin annelere sağladığı destek öneminin altını çiziyor.

Ters Yöne Giren Sürücü Kadın Doktorun Ölümüne Sebep Oldu Ters Yöne Giren Sürücü Kadın Doktorun Ölümüne Sebep Oldu

Lohusa Sendromu: Yaygın Bir Sorun mu?

Medicana Sivas Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Kerime Nazlı Salihoğlu, doğum yapan her 100 kadından 10-15'inde lohusa sendromu görülebileceğini belirtiyor. Lohusa sendromu belirtilerini anlatan Salihoğlu, sendrom döneminde aile desteğinin önemini vurguluyor.

Risk Faktörleri ve Görülme Sıklığı

Lohusalık sürecinin önemini vurgulayan Salihoğlu, bazı risk faktörlerinin lohusa sendromunu tetikleyebileceğini ifade ediyor. Doğumu zor olanlar, travmatik bir doğum yaşayanlar, prematüre doğum geçirenler, önceki gebelik döneminde depresyon yaşayanlar ve sosyo-ekonomik olarak düşük seviyede olanlar risk altında olabilirler. Salihoğlu, normal doğum yapanlarda, sezaryen doğuma oranla, daha fazla lohusalık sendromunun görülebileceğini belirtiyor. Ayrıca, çalışan annelerde de lohusalık sendromunun daha sık görüldüğünü ekliyor.

Tedavi ve Destek Yöntemleri

Salihoğlu, lohusalık sendromunun tedavi edilebilir bir durum olduğunu vurgulayarak, annelere psikolojik ve psikiyatrik destek almalarını öneriyor. Ayrıca, eşlerin, aile hekimlerinin ve kadın doğum hekimlerinin desteğinin önemini vurguluyor. Annelerin egzersiz yapmalarını, yürüyüş yapmalarını ve eşleriyle vakit geçirmelerini öneriyor.

Annelerin Kendine Vakit Ayırması Önemli

Lohusa sendromuna yakalanan annelere, kendilerine vakit ayırmalarını öneriyor. Dinlenme, uyku düzeni, sosyal destek, egzersiz yapma gibi aktivitelerin bu süreçte önemli olduğunu vurguluyor. Annelerin kendilerini değersiz hissetmemeleri ve sevgi temeline dayalı olarak bu süreci atlatmalarını tavsiye ediyor.

Doğum sonrası süreçte sosyal medya anneleri etkiliyor Doğum sonrası süreçte sosyal medya anneleri etkiliyor

Kaynak: İHA