Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışında eğitim görmek isteyenlerin dikkatini çeken ve geniş tartışmalara yol açan bir kararında önemli bir düzenleme gerçekleştirdi. Hürriyet Gazetesi yazarı Nuran Çakmakçı, geçtiğimiz hafta YÖK Başkanı Erol Özvar'a ulaşarak denklikle ilgili kararın güncel durumunu sordu. Binlerce adayı yakından ilgilendiren bu yeni gelişmeyi Başkan Özvar, ilk kez Hürriyet'e açıkladı. Buna göre, sıralamada ilk 400 içerisinde olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek ve ilk 1000 içerisinde yer alan mezunlardan YKS'ye girmeleri şartı aranmayacak.

YÖK'ün Kararı ve Uygulaması

Yükseköğretim Kurulu, yurt dışında alınan yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin 15.03.2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin uygulanmasında ortaya çıkan belirsizlikleri gidermek amacıyla usul ve esaslarını belirledi. Bu kapsamda belirlenen usul ve esaslara göre:

Doğrudan Denklik ve YKS Şartı

Sıralamada ilk 400 içerisinde yer alan üniversitelerden mezun olanlar, YKS'ye girmek zorunda kalmadan doğrudan denklik alabilecekler. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400 içinde bulunan yükseköğretim kurumlarının, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları da dahil olmak üzere tüm programlarından mezun olanlar bu hakka sahip olacaklar.

Başarı Şartı Aranan Bölümler

Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000 içerisinde yer alan üniversitelerden mezun olanlar için başarı şartı aranan bölümler de dahil olmak üzere tüm alanlarda, önceki uygulamada olduğu gibi denklik başvuruları yapılacak ancak YKS'ye girmek zorunlu olmayacak.

TÜBİTAK'ın 100. Yıl Özel Çağrısında Sunulan Projelerden Biri Anadolu Üniversitesi'nden TÜBİTAK'ın 100. Yıl Özel Çağrısında Sunulan Projelerden Biri Anadolu Üniversitesi'nden

Denklik İçin YKS Şartı

İlk 1000 içerisinde yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanların YKS'ye girme ve başarı şartını sağlamaları gerekiyor. Bu kapsamda, ilk 1000 içinde yer almayan bir üniversitenin bu bölümlerinden mezun olanlar YKS'ye girmeli ve ilgili programın YKS'deki başarı sıralaması gerekliliğini sağlamaları durumunda denklik başvuruları kabul edilecek ve transkriptleri bireysel olarak incelenecektir.

Kaynak: Haber Merkezi