Taşeron işçi konusu ise, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu gereğince Temizlik, Güvenlik vb hizmetler için Kamunun özel sektörden alacağı hizmetler için 19. maddeye göre ihale edilerek çalıştırılacak işçileri tanımlamıştır.
Yani Kent meydanı kaç kişi temizleyecek ise o kadar işçi alım ihalesi açılacak ve ihaleyi alan firma üzerinden bu işçiler, tüm giderleri devlet tarafından karşılanmak üzere, ihaleyi alan firmaya %5 müteahhitlik kârı verilerek istihdam edilmektedir.. 
900 bini bulduğu söylenen bu işçiler, şimdi kadroya geçirilmeye, yani devlet güvencesine alınmaya çalışılmaktadır. Diye bilinmektedir

696 sayılı KHK'nın 17. maddesi ile "- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına aşağıdaki paragraflar eklenmiş ve (C) fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır."

Burada 657'nin 4.C maddesi istihdam edilen geçici işçiler, 4.B maddesine göre istihdam edilecektir. Oysa 4.B'de istihdam -4.B) Sözleşmeli personel:(1)
Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması,
gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır
olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Bakanlar Kurulunca
belirlenen esas ve usuller çerçevesinde kurumun teklifi ve Devlet Personel Başkanlığının
görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca vizelenen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile
çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. " şeklinde tanımlanmaktadır.

Yani "işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. şeklinde tanımlanmaktadır."

Yine Taşeron işçiler ile ilgili olarak TRT, Devlet Tiyatroları, BOTAŞ, ÇAYKUR gibi 69 kurum çalışanı bu düzenlemenin dışında tutulmuştur.

Bu KHK ile yapılan düzenleme sadece Bakanlıklar, Belediyeler ve Üniversiteleri kapsamaktadır.

Bu kapsamda kadroya alınacağı söylenen kişilere ilişkin karar da şöyledir: 
"OHAL kapsamındaki 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesi, 4 Aralık 2017 itibarıyla çalıştırılmakta olanları kapsayacak. İşçiler, on gün içinde çalıştıkları idarenin hizmet alım sözleşmesinin yapıldığı birime, sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmek üzere yazılı başvurabilecek. Kamu Kurumları'nda çalışan geçici personel 90 gün için de işe alınacak.
Taşeron işçiler, sürekli işçi kadrosuna geçebilmek için yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınava alınacak. Sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak."

Uygulama ve kafa karışıklığı had safhadadır. TEOG sınavları ile ilgili değişiklikler nasıl saat başı yapıldı ise, bu uygulama ile değişiklikler de sık sık yapılacaktır.

2019'a kadar bir şekilde sorunlar halledilir ise, zaten 2019'dan sonra 657 sayılı D.Memurları Kanunu zaten değişecek ve tüm çalışanlar sözleşmeli yapılacaktır. 
Sözleşmelerin yenilenmesi ise performans esasına göre yapılacak. İki yıl üst üste olumlu performans göstermeyen kişilerin sözleşmeleri yenilenmeyecektir.

İster Devlet Memuru, ister işçisi, ister sözleşmeli personeli olsun, tün çalışanların iş güvenceleri ortadan kalkacaktır.

Özet.1-DMK yasasında yapılan KHK değişikliği ile, 4.C- geçici/mevsimlik işçi kaldırılıyor. Bu çalışanlar, 4.B-Sözleşmeli personel statünde istihdam edileceklerdir. Bu sözleşmeler de, ya ihale süresini (en çok 3 yıl) kapsayacak, ya da birer yıllık yapılacaktır. 
2-Çalışanın güvencesi, işverenin vicdanına kalacak ve iki dudağının arasından söze bakacaktır. 
3-Mevcut sözleşmeli personel statüsünde(4.B) istihdam için, yasada bir değişik yapılamak zorundadır. Çünkü alınacak kişilerin nitelikleri, bu maddede tanımlanan şartlara uymamaktadır.

Sorun yeni sorunlara gebedir.

Çözüm: Çözüm ise, sosyal devlet politikalarındadır. Bu ise mümkün değildir. Çünkü bu politikaları uygulayacak siyasi iktidarları, hiç kimse iktidara getirmeyi istemez, taşeron işçiler bile böyle bir iktidara oy vermez, diye düşünürüm. 
(Not: bu sorunların çözümüne ilişkin politikalar üretilmiş ve ana muhalefet partisin eski-yeni yöneticilerine verilmiştir) .

Dost acı söyler.