Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş, şehir şebekesine belki de şişelenebilecek kalitede su sağlayan Boğaçay içme suyu kuyularının tüm uyarılara karşın, ne getireceği belirsiz, ama götüreceği çok olan Boğaçay Projesi ile bir inat ve rant uğruna yok edildiğini iddia etti.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Keleş ve yönetim kurulu üyeleri, Dünya Su Günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Başkan Keleş, ülkenin su havzalarının imar planlarına açılmasının, tarım alanlarının bilinçsiz gübre ve tarım ilacı kullanılmasının yerüstü ve yer altı suyu kalitesini ciddi olarak tehdit ettiğini ve su kaynaklarının hızla kirlendiğini söyledi.

 

DURUM ÇOK KÖTÜ

Antalya su kaynaklarının durumunun pek de iç açıcı olduğunun söylenemeyeceğini kaydeden Keleş “Akarsularımız, yer altı sularımız plansız, programsız kentleşme ve tarımsal faaliyetlerin baskısı altında sürekli kirlenerek yok edilmektedir. Antalya içme suyu kaynakları koruma alanlarında kanun ve yönetmelikler ile bilimin belirlediği koruma tedbirlerinin uygulanmadığı görülmektedir. Mutlak koruma alanlarında su yapıları dışında hiçbir şeyin yapılmaması gerekirken bu alanlara oto yollar yapılmakta, yerleşime izin verilmekte, tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Resmi gazetede mutlak koruma alanı statüsünde değerlendirilen Döşemealtı ve daha üst seviyelerde bulunan düdenler korunması gerekirken, düdenin görevlerini bilmeyen belediye meclisi üyeleri tarafından yok sayılmıştır. Daha doğrusu ASAT tarafından resmi gazete hükmü gereği hazırlattırılan ‘Antalya Traverten Platosu Düdenler’ bilimsel raporu, hiçbir çalışma yapılmadan, hiçbir bilimsel gerekçe gösterilmeden meclisin önüne getirilmiş ve toplam 400’ün üzerindeki, korunması gereken 300’ün üzerindeki düdenler indir-kaldırla yok sayılmıştır. Ama o düdenler yerinde duruyor, iyi ve kötü yönde su kaynaklarımıza etkisini göstermekte veya düdenler yok edilmektedir” dedi.

 

KULANILAMAZ HALE GELECEK

Su kaynaklarının kanun, yönetmelikler ve bilimsel gerekçeler doğrultusunda korunmamasının sonucunda kullanılamaz hale geleceğini hatırlatan Keleş, şöyle konuştu: “Bizler sürekli yerel yöneticilerimizi uyarmıştık. Yerel yöneticilerimiz meslek odalarının uyarılarını dikkate almak yerine gözleri ve kulaklarını kapatarak kör ve sağır olmayı yeğlemiş, korunması gereken alanları ranta teslim etme yolunu seçmişlerdir. Sonuç mu? Sonucun bu kadar kötü ve hızlı olacağını beklemiyordum. Sonucu ben söylemiyorum. Bilimsel bir çalışmanın, bir yüksek lisans tezi çalışmasının sonucunu sizlere aktarıyorum. Çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından 2015 yılında yaptırılmış. Tez’in konusu ‘Antalya İçmesuyu Kaynaklarında Arsenik Miktarının Mevsimlere Bağlı Olarak İncelenmesi’dir. Çalışma sonucunda Yeşilbayır ve Yeniköy Pompa Depolarında elde edilen bazı verilerin İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelikte belirlenen 10,00mg/l limit değerinin üzerinde olduğu tespit edilmiştir.”

 

İNAT UĞRANA YOK EDİLİYOR

“Antalya şehir şebekesine belki de şişelenebilecek kalitede su sağlayan ve 450l/sn kapasitesi bulunan Boğaçay İçme suyu kuyuları onca uyarılarımıza karşın, ne getireceği belirsiz, ama götüreceği çok olan Boğaçay Projesi ile bir inat uğruna, rant uğruna yok edilmektedir. Korkuteli, Elmalı, Bucak ve Döşemealtı Ovalarında yapılan tarımsal faaliyetler ve hayvancılığın atıkları denetlenmez, kontrol altına alınmaz, toplanmaz ve bu bölgelerdeki düdenler korunmaz ise daha kötü sonuçların bizi bekleyeceğini söylemek kahinlik olmayacak, bir gerçek olacaktır. Bu rapora söyleyecek hiçbir şeyimiz yoktur. Fakat önce yerel yöneticilerimize, kamu yöneticilerimize ve halkımıza seslenmek istiyoruz. Dünyanın en güzel yeri olan Antalya’mızı yaşanmaz hale getirmeyin. Getirilmesine izin vermeyin. Su kaynaklarımızın korunması noktasında bilimsel verilere, kanun ve yönetmeliklere uyunuz! Uyulmasını denetleyiniz! Hesap sorunuz! ASAT su kaynaklarında yapmış olduğu kimyasal ve fiziksel deney sonuçlarının tamamını açıklamalıdır. Açıklasın ki halk olarak kullandığımız suyu tanıyalım ve ASAT güvenirliğini sağlasın.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim