Antalya’nın Alanya ilçesinde bahar aylarının gelmesiyle birlikte arı kovanı bakımı dönemi başladı. Kovanlardaki petekleri yenilemeye başlayan arı yetiştiricileri, yeterli balın olmadığını kontrol ettikten sonra faaliyetlerine başlıyor.

Alanya’da Arıcılık

Alanya’da 436 tane arıcı bulunuyor ve ilçe dışından da gezginci arıcılar geliyor. Bahar döneminde ilçede konaklayan bu arıcılar, dönem sonunda ayrılıyorlar. Zengin bir floraya sahip olan Alanya’da, arı yetiştiricileri tarafından toplanan yayla, püren, badem, dağ çileği balının yanı sıra bu dönemde avokado ve muz balı ön plana çıkıyor. Arı yetiştiricileri, avokado ve muz balının Türkiye’de çoğunlukla Alanya’da olduğunu belirtiyor ve bu bal türleri üzerinde çalışmalar yapıldığını dile getiriyor.

Reuters: Hamas Mısır ve Katar'ın ateşkes teklifini kabul etti Reuters: Hamas Mısır ve Katar'ın ateşkes teklifini kabul etti

Zirai İlaçlama Tehlikesi

Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ve Antalya Arıcılar Birliği Danışmanı Kemal Öztürk, ilkbahar arı kovanı bakımı hakkında bilgi verdi. Rüzgar, Alanya’daki arıcı sayısı ve ilçeye dışardan gelen arıcılar hakkında konuştu ve zirai ilaçlamanın arıcılar için büyük bir tehlike olduğunu belirtti. Bu nedenle bitkisel üretim yapan üreticilere, ilaçlama yaparken gerekli tedbirleri alarak ilaçlama yapılması konusunda bilgilendirme yapıldığını söyledi.

Kovan Bakımı ve Arı Geliştirme

Demirtaş Mahallesi’nde arı yetiştiriciliği işiyle uğraşan Antalya Arıcılar Birliği Danışmanı ve Selçuk Üniversitesi Hadim Meslek Yüksekokulu Mezunu Arıcılık Teknikeri Kemal Öztürk, ilkbahar aylarının gelmesiyle kovan bakımlarının başladığını belirtti. Bu dönemde arıların güçlenip kovanlarında bal yapacak düzeye geldiğini ifade eden Öztürk, avokado ve muz balının Türkiye’de Alanya bölgesinde bulunduğuna dikkat çekti. Kovan bakımıyla ilgili konuşan Öztürk, “Kovan bakımının ilk döneminde ana arı balı var mı yok mu kovanın yeterli besin stoku olup olmadığı kontrol edildikten sonra arılarımız destekleme şuruplarıyla beraber faaliyetlerini artırıyorlar. 10’lu kovanlar doldukça petek istedikçe kovanlara petek vererek arılarımızı ilave dediğimiz hasat yöntemiyle geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi