TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, son dönemde kentte halkın denize girip, piknik yapacağı yerlerin yavaş yavaş ortadan kaldırılmasına tepki gösterdi. Kurul, önümüzdeki hafta içinde Boğaçayı Yat Limanı Projesi ile Antalya Kruvaziyer ve Yat Limanı Projesiyle ilgili kapsamlı bir araştırma yapma ve ardından kamuoyunu bilgilendirme kararı aldı. 

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, Antalya Kruvaziyer ve Yat Limanı Projesi ile Boğaçayı Yat Limanı Projesi nedeniyle kentte halkın denize girip, piknik yapacağı yerlerin yavaş yavaş ortadan kaldırılmasına tepki gösterdi. Boğaçayı Yat Limanı Projesiyle halkın kullanabileceği Konyaaltı sahilinin 1 kilometre daha kısıldığını, Antalya Kruvaziyer ve Yat Limanı Projesi ile de Lara Birlik Plajı’nın tamamen ortadan kalkacak olmasının doğru olmadığını ile süren üyeler, konuyla ilgili olarak önümüzdeki haftaya kadar kapsamlı bir araştırma yapıp ardından kamuoyunu bilgilendirme kararı aldı.

 

HALKIN DENİZDEN YARARLANMA HAKKI KISITLANMAMALI

TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Vahap Tuncer, halkın en doğal hakkı olan denizden yararlanma konusunun kısıtlanmaması gerektiğini belirtti. Tuncer, şöyle konuştu: “Ben bu konuda planlamanın ötesinde Antalya uzun deniz sahiliyle, kıyılarıyla ve halkımızın rahatça denize girebildiği plajlarıyla ünlü bir kent. Turizmini bir anlamda buna borçlu. Vatandaşın özgürce denize girebilmesi en temel hakkıdır. Geçmişteki mevcut kıyı kanunuyla da bu korunmaya çalışılıyordu. Antalya’nın büyümesi anlamında bir takım yatırımlara ihtiyacı olabilir ama bu ihtiyaçları gözetirken, sadece ticareti, kentin ekonomik büyümesini değil Antalya halkının ve Türk insanının da doğal hakkı olan denizden yararlanma konusunun kısıtlanmaması gerekir. Doğru olan budur ve bunun mutlaka dikkate alınması gerekir. Biz önümüzdeki hafta TMMOB Koordinasyon Kurulu bir araya gelerek uzman olan arkadaşlarımızın değerli görüşlerini alarak kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Teknik değerlendirme için biraz zamana ihtiyaç var.”

 

LARA BİRLİK PLAJI KAPATILACAK

İl koordinasyon kurulu üyesi Ali Keleş ise Antalya Kruvaziyer ve Yat Limanı Projesi hakkında çok detaylı bir bilgileri bulunmadığını ifade ederek, “Sadece basında çıkan haberler ve görüntüler üzerine bir bilgimiz var. Ama şu bir gerçek, Lara sahillerinden halkın yararlanması kısıtlanıyor. Bu kruvaziyer limandan zenginler yararlanacak. Ama her gün pikniğe ya da denize giden halkın yararlanacağı alanlar ortadan kaldırılacak. Yani bu projeyle Lara Birlik Plajı tamamen kapatılacak. Böyle giderse Antalya’da halkın denize gireceği sahil kalmayacak” diye konuştu.

 

LİMANA İHTİYAÇ VAR AMA..

İl koordinasyon kurulu üyesi Lokman Atasoy da projelerin deniz ticaretine yönelik olduğunu vurgulayarak, Deniz Ticaret Odası’ndan bir yetkilinin davet edilerek bilgi alınmasını önerdi. Atasoy şöyle devam etti: “Antalya sahilinde halkımızın denize girdiği çok güzel plajlarımız var ama bu ülkede marinalara da, kruvaziyer limanlara da ihtiyaç var. Deniz trafiği her geçen gün artıyor ve etrafı denizlerle çevrili ülkede liman ihtiyacımız olduğu da açık. Ama bunu sürdürülebilir kılmanız lazım. Yani sahile bir proje yaparken oranın çevre baskısını, plaj kullanımını, özel koruma bölgesi ve hassas alanlarını dikkate almanız gerekir. Dolayısıyla Antalya Kruvaziyer ve Yat Limanı oldukça büyük bir proje. Bu açıdan teknik açıdan ve gelecek olarak çok iyi değerlendirmek lazım. Bu konuda en iyi bilgileri Deniz Ticaret Odası’ndan alabilir ve ortak bir fikir çıkarabiliriz diye düşünüyorum.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

Editör: TE Bilisim