İngiltere'de Essex Üniversitesi'nin yürüttüğü bir araştırma, yapay zeka kullanılarak yüzlerce kişinin beyin taramalarını yeniden inceleyerek, çocuklukta yaşanan istismar ve duygusal hasarların genç beyinlerde nasıl etkiler yarattığını ortaya koydu.

Çalışma, travmanın beyinde gelişimi değiştirdiğini ve bunun problem çözme ve empati gibi alanlarda olumsuz etkiler yaratabileceğini gösterdi.

Adana Kozan'da sel tarım alanlarını vurdu Adana Kozan'da sel tarım alanlarını vurdu

Dr. Klabunde'un Açıklamaları

Araştırma ekibinin lideri Dr. Megan Klabunde, bulguların travmanın beyin üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olduğunu ve bu anlayışın yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine olanak sağlayacağını söyledi. Dr. Klabunde, “Beyinde iki büyük kümede belirgin değişiklikler olduğunu bulduk. Problem çözme ve kendine odaklanmanın etkilendiğini biliyoruz. Bu, bir kişinin duygularla, ilişki kurmayla ve hatta kendi bedenini anlamakla mücadele edebileceği anlamına geliyor. Bu aynı zamanda hafıza ve karar verme süreçlerini de etkiliyor” dedi.

Gerçek Hayattan Örnekler

Araştırma, travmanın bireyler üzerindeki etkilerini gerçek hayat hikayeleriyle de destekledi. 16 yaşındayken kadın sünnetine maruz kalan Nijeryalı Valeria, bu olayın hayat boyu sürecek bir travmanın başlangıcı olduğunu söyledi. "Ne olduğunu anlamadan yerdeydim. Biri göğsüme oturdu. Bu benim için hayat boyu sürecek bir travmanın başlangıcıydı. Yıllarca fiziksel ve duygusal acı çektim" dedi.

Çocukken cinsel istismara uğrayan Kari ise, bu araştırmanın kendisi için ne anlama geldiğini anlatacak kelime bulamadığını belirtti. “Yıllardır ilişkilerle mücadele ettim ve her zaman 'neden ben?' diye merak ettim. Artık bunun benim hatam olmadığını biliyorum" dedi.

Kaynak: Kardelen Özdemir