Antalya Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı devam toplantısına belediyenin borçlanmasına yönelik gündem maddeleri damga vurdu. Türel, kamuoyunda konuşulduğu gibi belediyenin belini bükecek bir borçlanma olması hususunu kesinlikle kabul etmediklerini söyledi. Ancak daha önce kararları alınan ama revize edilen gündemlerle birlikte 1 milyarı aşan borçlanma yetkisi alındı. CHP borçlanmalara ret verdi.


İŞTE BORÇLANMALAR!

3 Yılda 1 milyar borç ödediğini kaydeden Antalya Büyükşehir Belediyesi, dün bir çırpıda 1 milyar TL borçlanma yetkisi aldı. Daha önce yetkisi alınan 300 milyon TL’lik tahvil ihracından vazgeçilirken Konyaaltı projesi için 300 milyon, 3. Etap tramvay projesi için 576 milyon TL (140 milyon Avro), yağmursuyu için 68 milyon, otobüs alımı ve araç alımı için 83 milyon, kent izleme sistemi için 5.9 milyon borçlanma yetkisi istenen mecliste yetki AKP, MHP ve bağımsız üyelerin oylarıyla alındı. MHP ve bağımsız üyelerin desteği olmasa borçlanma yetkileri alınamayacaktı.

 

MALİ DİSİPLİNSİZLİK UYARISI

Başkan Menderes Türel’in isim vermeden eleştirdiği CHP İl Başkanı Mustafa Erdem’i CHP’li Songül Başkaya savundu. Başkaya, hesap bilmezlikle suçlanan Erdem’in Muhasebeciler Odası Başkanlığı yaptığını da hatırlatırken, Türel’i örgütüne siyaset yapma fırsatı tanımaya davet etti. Başkaya borçlanma hususunda ise şunları söyledi: “Ben bu bütçenin gerçekleşme ihtimalinin çok az olacağını daha önce ifade etmiştim. Geçtiğimiz 8 buçuk ay içerisinde sermaye geliri olarak ancak 50 milyon lira civarında bir gelir elde etti belediyemiz. Yani önümüzdeki 3 buçuk ayda bizim 710 milyonluk bir gelir elde etmemiz gerekiyor. Bu olabilir ama çok düşük bir ihtimal. 410 milyonluk bir iç ve dış borçlanma öngördük, sadece bugün bir kalemde yapacağımız borçlanma 140 milyon avro, 576 milyona tekabül ediyor. Bir mali disiplin sorunu yaşıyoruz endişesindeyiz.”

 

 

……………………………….

 

 

 

TÜREL: ENKAZ EDEBİYATI YAPMADIM

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni 1 trilyon 275 milyon liralık borçla devraldıklarını kaydeden Türel, “2014-2017 yılları arası yapmış olduğumuz ödemelerle geçmiş dönemlere ait 1 milyar 53 milyon, eski parayla bir katrilyonun üzerinde borç ödemesi yapmışız. Peki biz bugün alacağımız borçlanmalarla toplamda kendi dönemimizde meclisimizden 700 milyona yakın borçlanma yetkisi almışız. Yani bir katrilyonun üzerinde borç ödüyoruz ve 3 senede 700 milyon borç yapmış oluyoruz. Bize bazı siyasiler belediyeyi batırıyorsunuz diye akıl vermeye kalkıyorlar ya önce kendileri belediyeyi ne hale getirmişler bir baksınlar. Biz, belediyenin borcunun gelirine oranını yüzde 125’ten yüzde 45’e düşürdük. Ben enkaz edebiyatı yapmadım, yapmayacağım” dedi.

 

“AÇIKÇASI HİÇ ŞIK OLMADI”

Türel’in bu eleştirilerine CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol ve CHP’li Songül Başkaya’dan tepki geldi. Çevikol, Türel’in gruplar herhangi bir konuda açıklamada bulunmadan yaptığı eleştirilerini mecliste değil meclis dışında yanıt vermesinin daha doğru olacağını söyledi.  Songül Başkaya ise Türel’in siyasi parti yöneticilerine karşı verdiği cevaplarla mecliste gerilim yaşanmasına neden olduğunu belirterek, “Açıkçası bu sözler hiç şık olmadı” dedi. Söylenenlerin meclisin konusu olmadığını vurgulayan Başkaya, “Bence burada böyle bir açıklama yapmak yerine örgütlerinize de siyaset yapma şansı tanıyın. Naçizane önerimdir” dedi

 

TAHVİL KONUSUNDA UYARMIŞTIK

Başkaya, 300 milyonluk tahvil ihracı konusunda açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili daha önce endişelerini dile getirdiklerini hatırlatan Başkaya şöyle konuştu: “Mart ayında aldığımız 300 milyonluk tahvil ihracı kararından, uluslararası arenada belediyemizin itibarına zarar gelir diye vazgeçildiğini söylediniz. Biz bunu plan bütçe komisyonu toplantısında sorduk ve daha farklı bilgiler aldık. 2004 yılında yasal zemini oluşan ve bu güne kadar hiçbir belediyenin dosya hazırlayıp tahvil ihracı için başvuru yapmadığı bir ortamda aslında altyapının çok da hazırlıklı olmadığını, SPK’nın da bir takım eksiklikleri olabildiğini ve en önemlisi bize ifade edildiği gibi belediyenin uluslararası arenada denetime tabi tutulması gerektiği, hem belediyenin hem belediye şirketlerinin ASAT ve şirketlerin denetlenebileceği, bunun ciddi bir maliyeti olabileceği kaygıları dile getirilmişti.  Ama sizin söylediğiniz tamamen daha farklı bir konu.”

 

‘İSTEMEZÜKÇÜ’ DEĞİLİZ

Bugüne kadar iç ve dış borçlanmalar dahil yaklaşık 600 milyonluk bir borçlanma yetkisi alındığını ifade eden Başkaya, “Bu borçlanmanın içine tahvil dahildi. Şimdi tahvilden vazgeçiliyor. Tabi alınan yetkilerin hepsi borçlanma olarak tecelli etmiyor. Ama ben bu bütçenin gerçekleşme ihtimalinin çok az olacağını daha önce ifade etmiştim. Geçtiğimiz 8 buçuk ay içerisinde sermaye geliri olarak ancak 50 milyon lira civarında bir gelir elde etti belediyemiz. Yani önümüzdeki 3 buçuk ayda bizim 710 milyonluk bir gelir elde etmemiz gerekiyor. Bu olabilir ama çok düşük bir ihtimal. 410 milyonluk bir iç ve dış borçlanma öngördük, sadece bugün bir kalemde yapacağımız borçlanma 140 milyon avro, 576 milyona tekabül ediyor. Hani bu açılardan baktığımız zaman bu yıl içerisinde öngördüğümüz borçlanma ya da gelir kalemlerinde bir mali disiplin sorunu yaşıyoruz endişesi uyandırıyor bizde. Yoksa ifade ediyorsunuz biz üç yılda 1 milyar civarında borç ödedik diyorsunuz. Evet ödediniz ama  sadece bu yıl içerisinde de 1 milyar civarında borçlanacak belediyemiz. Dolayısıysa eleştirilerimiz ya da kaygılarımız çok yersiz değil. Bizler burada kent adına daha doğru kararlar alınıp daha doğru yatırımlar yapılması, yapılacak kararlarda ödeme dengesini göz önüne alınarak borçlanma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yoksa ‘istemezükçü’ ya da  ‘engelleyelim’ diye burada siyaset yapmıyoruz” dedi.

 

ULAŞIMDA HALA SIKINTI VAR

Otobüs alımlarıyla ilgili de eleştirilerde bulunan Başkaya, konunu üçüncü kez önlerine geldiğini ifade etti. Başkaya şöyle konuştu. “Biz sizin sözlerinize, bürokratlarınızın size verdiği bilgilere itibar etmek istiyoruz, itibar da ediyoruz. Ama konu üçüncü kez önümüze geldiğinde ve gündemde değişiklik olduğunda kaygılarımız artıyor. Yanlış kararlar demek ki alınabiliyor ya da yanlış bilgilendirmeler söz konusu olabiliyor. Elimizdeki ulaşım master planının uzmanlar tarafından yapıldığına bir şüphe yok. Ama takdir edersiniz ki daha master plan bize iletilmeden, bizimle paylaşılmadan biz zaten bu talebi idare olarak gündeme getirmiştik. Getirdiğinizde biz sorduk ama o zaman tam da yeterli cevap alamadık. O zaman taleplerle ilgili AKP Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar tarafından esnaftan talep geldiği söylenmişti. Hangi grup tarafından getirildiğini sorduğumuzda bir şey söylememişti.  Siz master planı hazırlayan uzmanlar tarafından getirildiğini söylüyorsunuz. Peki haziran ayında ilk konu gündeme geldiğinde neden 100 tanesi 12 metre değildi de, 9-10.5 metre diye karar üretmiştik onu merak ediyorum. Ayrıca hala ulaşım esnafıyla ilgili sorunlar ve sıkıntılar devam ediyor. Ama bu ulaşım sorunu sadece sizin döneminizde olmadı onu da biliyoruz. Ulaşımda ezelden beri sıkıntılar yaşanıyor. Esnafla idareler arasında zaman zaman uyuşmazlıklar olabiliyor. Ama karar üretirken hem vatandaşı, hem hizmet verdiğimiz yolcuları, hem esnaf grubunu, hem de idaremizi korumak durumundayız. Herkesi memnun edecek doğru kararlar üretmek durumundayız. İnşallah aldığımız karar son karar olacaktır diye düşünüyorum. Ama şunu ifade ediyorum; uzmanlar değil bazı esnaf grupları belediyenin kararlarında daha fazla etkili oluyor. Maalesef bu da onu gösteriyor.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim