Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, orman köylerinde yaşayan vatandaşlara yönelik orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirler ve muhtemel yangınlar durumunda yapılması gerekenleri anlatan bir film hazırladı.

A W190165 01 Result

Hazırlanan Filmde İklim Değişikliğinin Etkisi ve Riskler Anlatılıyor

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Basın İletişim Şube Müdürlüğü ve Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan 3 dakika 45 saniyelik filmde, son yıllarda küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı oluşan sıra dışı hava hallerinin yaz aylarında muhtemel orman yangınlarının büyüme riskini arttırdığı vurgulanıyor. Bu riski azaltmak ve yerleşim yerlerinin büyük orman yangınlarından zarar görmesini engellemek amacıyla alınacak tedbirler köylerde yapılan çekimler eşliğinde anlatılıyor.

A W190165 02 Result

Köylerde Alınması Gereken Tedbirler ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kısa filmde orman içerisinde ve yakınında bulunan yerleşim yerlerinde alınması gereken tedbirler ve dikkat edilmesi gereken hususlar 12 başlık altında açıklanıyor. 

A W190165 03 Result

'Tedbirini Al, Köyünü Koru' başlığıyla hazırlanan 12 ayrı spot filmde şu hususlar vurgulanıyor:

Evlerin Bahçelerinde Kolay Yanıcı Malzemeler Bulundurmayın: Yakacak amaçlı kullanılan odun, kozalak ve benzeri malzemeleri evlere uzak yerlerde istifleyin.

Evlerin Çatılarını Temiz Tutun: Evlerin çatılarında, yağmur oluklarında ağaçlardan düşen ibre, yaprak ve kozalak gibi yanıcı maddeleri sık sık temizleyin.

Tüm Kapı ve Pencereleri Kapalı Tutun: Olabilecek bir yangın sırasında alevlerin evlere yaklaşması durumunda tüm kapı ve pencereleri kapalı tutun ve görevlilerden gelecek talimatlara göre hareket edin.

A W190165 06 Result

Kolay Tutuşan Malzemeleri Uzak Tutun: Evlerin bahçesinde kolay tutuşan ve söndürülmesi oldukça zor olan hayvan yemi ve saman gibi malzemeleri evlerden ve ormandan uzak noktalarda depolayın.

Anız ve Benzeri Bitki Örtüsünü Yakmayın: Orman yangınına neden olabilecek anız ve benzeri bitki örtüsünü yakmayın, sürüm işlemini tercih edin.

Söndürme Araçlarının Geçişine Engel Olmayın: Yangın esnasında söndürme araçlarının köy içerisinden geçmesine engel olacak uygulamalardan kaçının.

Su Tesisatını Hazır Bulundurun: Özellikle ormana yakın evlerin bahçelerinde tutuşmalara karşı su ile müdahale edecek şekilde gerekli tesisatları ve söndürmede kullanılacak el aletlerini hazır bulundurun.

Bahçe ve Sera Artıklarını Uzaklaştırın: Bahçe ve sera artıklarını kolay tutuşabilmesi nedeniyle orman içerisine veya yol kenarlarına bırakmayın.

A W190165 04 Result

Açık Ateş Yakmayın: Yemek yapmak veya farklı bir amaçla dışarıda açık ateş yakmayın.

Sigara İzmaritlerini Dikkatlice İmha Edin: Sigara izmariti gibi yanıcı özellikteki malzemeleri tamamen söndürmeden atmayın.

Tahliye Noktalarını Belirleyin: Büyük yangınlarda hayvan ve insan tahliyeleri için toplanma yerleri belirleyin ve tahliyeleri bu noktalara yapın.

Su Tankerlerini Hazır Bulundurun: Köylerde bulunan su tankerleri yangın mevsiminde suyla dolu halde ve ihtiyaç halinde kullanmak üzere hazır bulundurun.

Gençleri ve Çocukları Bilgilendirin: Özellikle küçük çocuklara ve gençlere yangınlarla ilgili ikazda bulunarak ateşle oynamamaları konusunda uyarıda bulunun.

A W190165 05 Result

Sinan Ateş iddianamesi ortaya çıktı! 5 kişiye müebbet isteniyor Sinan Ateş iddianamesi ortaya çıktı! 5 kişiye müebbet isteniyor

O bölgelerdeki iller dikkat! Çevre Bakanı Özhaseki'den orman yangını uyarısı O bölgelerdeki iller dikkat! Çevre Bakanı Özhaseki'den orman yangını uyarısı

Kaynak: İHA