Turizmci Kemal Sinan Akyıldız, Antalya’da turizmden ve turizmcinin dertlerinden anlayan, sektöre yön verebilecek birçok başarılı insan olduğunu belirterek, “Neden bir tane Kültür ve Turizm Bakanı da Akdeniz’den, Antalya’dan seçilmez. Anlamak mümkün değil” dedi.

 

 

Turizmci Kemal Sinan Akyıldız, Nabi Avcı’nın yerine Kültür ve Turizm Bakanlığına getirilen Numan Kurtulmuş’un turizmin sorunlarının çok iyi bildiğine inanmadığını söyledi. Akdeniz GERÇEK’E konuşan Akyıldız, Antalya’da turizmden ve turizmcinin dertlerinden çok iyi anlayan, sektöre yön verebilecek birçok insan olduğunu hatırlatarak, “Neden bir tane Kültür ve Turizm Bakanı da Akdeniz’den, Antalya’dan seçilmez. Hangi partiden olursa olsun neden insanlar buna karşı gelmezler, karar vericilerden neden bunun hesabını sormazlar. Ve neden ‘Akdeniz’de bu işten anlayan birçok insanlar varken niçin kalkıyorsunuz da turizm ile hiç alakası olmayan insanları Turizm Bakanı yapıyorsunuz’ demezler. Anlamak mümkün değil. Kültür ve Turizm Bakanlığına getirilen Numan Kurtulmuş, çok iyi bir bakan olabilir ama ben turizmin sorunlarını çok iyi bildiğine inanmıyorum. Bu şehirde turizmden ve turizmcinin dertlerinden çok iyi anlayan, sektöre yön verebilecek birçok başarılı insan var. Turizm sektörü temsilcileri olarak, bu insanların değerlendirilmemesinin ve sektörden uzaktan yakından ilişkisi olmayan insanların bu görevlere getirilmesinin şaşkınlığı içerisindeyiz” dedi.

 

TURİZMDEN ANLAMALI!

Summer Tur Side Kontrat Müdürü Kemal Sinan Akyıldız, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Turizmden anlayan kişilerin Turizm Bakanı olması lazım. Bu bölgenin havasını koklayan, sıkıntılarını anlayan kişiler olmalı. Öyle uzaktan bakan ve kulaktan dolma bilgilerle ya da danışmanlarının söyledikleriyle hareket eden değil, birebir turizmin içinden gelen insanlar olmalı. Ben en azından, ülkeye milyarlarca dolar gelir kazandıran ve yüz binlerce insanı istihdam eden bir sektörün en azından bunu hak ettiğini düşünüyorum. En azından bundan sonraki Turizm Bakanı, turizmin içinden gelmeli ve muhakkak Akdeniz veya Ege kökenli olmalı. Bunun yanında sektörün sorunlarını anlayabilmeli. Bugün Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığından nasıl bir kariyer yapmışsa onun gibi olmalı.”

 

GÜVEN SORUNU AŞILMALI

Turizmci Sinan Akyıldız, şuan için turizmcinin öncelik bekleyen sorunlarının başında güven geldiğini vurguladı. Akyıldız şöyle konuştu: “Dün yine Alman Dışişleri Bakanı bir açıklama yaptı ve Türkiye gelmek isteyen vatandaşlarına yönelik uyarılarda bulundu. Almanlar, Türkiye’yi hala kriz ülkesi olarak görüyor ve ‘gitmeyin’ diyor. Öncelikle bu güven sorununun aşılması lazım. Bunun yanında en büyük bir başka sıkıntımız da fiyat politikası. İç piyasada özellikle alkolde fiyatların aşırı artması. Bir de insanlar otellerini doldurmak için yüzde 40’a, 45’e yakın indirimler veriyorlar. Bu indirimleri verdikleri için de kendisi yeterince kazanamıyor. Son alarak benim bildiğim geçen yıl Antalya’dan 35 bin turizm çalışanı taşındı ve şuanda otellerde bilhassa alt departmanlarda yani garsonlarda ve temizlikçilerde büyük sıkıntı var. Oteller bu departmanlarda çalışan bulamıyor. Çünkü insanlar ‘yazın 5-6 ay çalışacağıma memleketime gider daha az paraya 12 ay çalışırım’ diyor. Bu sorununda bir şekilde çözülmesi lazım.” Kubilay ELDEMİRCİ

Editör: TE Bilisim