Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dünkü toplantısında Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı, Konyaaltı, Aksu ve Serik’in 100 binlik ve 25 binlik çevre düzeni planı artışma yarattı. CHP grubunun planla ilgili bilgi sahibi olunmadığı için gündem maddesinin başka bir toplantıya bırakılması talebine rağmen planlar oyçokluğu ile kabul edildi. Meclis üyelerine bilgilendirme Çarşamba günü yapılacak…

 

BİLGİLENDİRME TARTIŞMASI!

CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, çevre düzeni planlarının Antalya açısından son derece önemli olduğunu vurguladı ve kararın tartışılıp değerlendirilerek alınması gerektiğini ifade etti.  Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, geçtiğimiz hafta yapılan bilgilendirme toplantısına katılımın olmamasını eleştirdi ve kararın acilen alınması gerektiğini vurguladı. Bunun üzerine CHP’li Meclis Üyesi Songül Başkaya, AKP’den de yeterli katılımın olmadığı bilgilendirmenin yenisinin yapılmasını talep etti. Başkaya, “Biz farklı partiden olabiliriz ama burada hep birlikte Antalya için hizmet üretmeye çalışıyoruz. Bilgilenmek en doğal hakkımız. Sadece doneleri elimize alarak doğru kararlar üretmek istiyoruz” dedi.

 

ADALET YÜRÜYÜŞÜ TARTIŞMASI

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ile CHP’li üyeler arasında Adalet Yürüyüşü tartışması yaşandı. MHP’li Senirli’nin gündem dışı konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’ne gönderme yaparak, “Hak arayışları milletin temel haklarındır ama yollara çıkıp şov yapılmasını tasvip etmiyoruz” demesi, yürüyüşte terör örgütü mensuplarıyla poz verildiğini kaydetmesi CHP’li üyeleri kızdırdı. CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol’un Senirli’nin eleştirisine sessiz kalması üzerine CHP’li Faik Çıtak, söz almak istedi. Oturumu yöneten Başkan Türel, söz vermeyince karşılıklı tartışma yaşandı. Bunun üzerine Cansel Tuncer, söz alıp Senirli’nin sözlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.


Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel yönetiminde gerçekleştirildi.

 

Gündem maddelerine geçilmeden önce söz alan AKP Grup Sözcüsü Bahattin Bayraktar, “15 Temmuz 2016'da Türkiye'nin darbe girişimi ile ülkemizi yeniden dizayn etmek istediler. Ama aziz milletimiz Çanakkale Geçilemez ifadesini 15 Temmuz’da da Türkiye geçilemez noktasında canı pahasına ortaya koymuştur. 15 Temmuz’da şehit olan aziz şehitlerimize de bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum’’diye konuştu.  CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıdaroğlu’nun başlattığı adalet yürüyüşüne dikkat çekti. Tuncer, 15 Temmuz’u da andı; “15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde milletimizin birlik ve beraberlikle bir araya gelmesini isteriz. Ancak darbe girişiminin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen siyasi uzantıların henüz tespit edilememiş olması düşündürücüdür. Gerçek sorumluların ortaya çıkarılarak şehitlerin kanlarının yerde kalmamasını istiyoruz.”

 

ADALET YÜRÜYÜŞÜ GERGİNLİĞİ

MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli’nin gündem konuşması ise dikkat çekiciydi. Senirli milyonların katıldığı Adalet Mitingi’ni de FETÖ ile mücadeleyi de eleştirdi.  Senirli, ’’Geçen yıl Temmuz'da Türkiye kendi silahlarıyla vuruldu. Türk milleti kahramanca direnerek darbeyi püskürttü. Darbenin siyasi ayağına ulaşılamaması, damatlara gelince adaletin bocalaması FETÖ ile mücadeleyi sulandırmıştır. Adalet toplumları aydınlatan kutup yıldızıdır. Maalesef üzerinden bir yıl geçmesine rağmen darbecilerin siyasi ayağına bir türlü ulaşamadı. Adaletin kantarının bozulması toplumları dipsiz kuyulara götürür. MHP siyasi geçmişleri ile birlikte adaletsiz suçlamalara uğramış, dar işkence hanelerde insanlık dışı hallere maruz kalmıştır. Ama buna rağmen devletini Avrupa’ya şikayet etmemiş, yegane siyasi kuruluştur. Hak arayışları milletin temel haklarındır ama yollara çıkıp şov yapılmasını tasvip etmiyoruz" dedi. Ayrıca terör örgütü destekçileriyle poz verildiğini de kaydetti.

Bunun üzerine Senirli’ye CHP’li üyelerden tepki geldi.

 

TUNCER, ELEŞTİRİYİ DUYMAMIŞ

 CHP Grup Sözcüsü Tuncer’in eleştirilere sessiz kalması üzerine CHP’li meclis üyesi Faik Çıtak söz almak istedi. Çıtak’a söz verilmedi. Meclis üyelerine buna tepki gösterdi. CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer ise gündeme geçildikten sonra meclis üyelerinin uyarısıyla Senirli’nin sözlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Tuncer, eleştirileri duymadığını da kaydetti. Senirli ise "Bizim eleştirimiz adalet yürüyüşüne değil, bir terör örgütünün siyasi uzantısı ile fotoğraf verilmesinedir. Ben bir serzenişi bildirdim” diye konuştu. CHP'li meclis üyeleri, "Bırakın kendimiz karar verelim. Hikaye okumayın"  şeklinde sert tepki gösterdi.  

 

ESEN, GRUBUNU ŞİKAYET ETMİŞ

Senirli de CHP İl eski Başkanı Semih Esen ile ilgili açıklama yaparak, ’’Mevcut il başkanınıza Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı hakarete varan yarım saat serzenişte bulundu. Bir taneniz kalkıp cevap vermedi. Bir gün il başkanınızla karşılaştık. Kahrıma giden ne biliyor musun Selçuk Bey dedi, partili hiçbir arkadaşımız bu olaya müdahale etmedi. Bunu söylemek istemezdim’’ dedi.

 

ÇEVRE DÜZENİ PLANI TARTIŞMASI

Gündemin 13’üncü  ve 14’üncü maddelerinde Aksu, Kepez, Döşemealtı, Konyaaltı ve Muratpaşa ile Serik'i kapsayan 100 binlik ile 25 binlik çevre düzeni planları görüşüldü. CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer Çevikol, ’’Planının detayları hakkında bilgi sahibi değiliz. Biz CHP grubu olarak her iki planın gelecek meclise bırakılmasını istiyoruz. İmar planlarının plan teklifi bize gelmedi. Konu hakkında belediye tarafından bilgilendirilmedik. Plan notları yok. 2040 yılına kadar çok önemli bir üst planı oylayacağız. Bilinçli olarak oy kullanmak istiyoruz. Planları ekrana yansıtalım istiyorum ama ekranlar çalışmıyor. Kararı aldıktan sonra tartışmamızın bir anlamı yok" dedi. Başkan Türel, ‘’CHP'nin bu planlar konusunda haberinin olmaması kabul edilemez.  Planları meclis üyelerine anlatmak için davette bulunduk.  Öylesine önemli bir çalışmayı komisyonla sınırlı tutamayız diyerek meclis üyelerine anlatılmasını istedik. Meslek odalarının bu planlar hakkındaki görüşlerini aldık. Özel bir toplantı ile meclis üyelerine planın anlatılmasını istedik.  CHP'den kimse katılmadı. Biz daha nasıl önem vereceğiz, herkesi davet ettik”  dedi.

 

BAŞKAYA’DAN AYRIŞTIRMAYIN VURGUSU

CHP Meclis Üyesi Songül Başkaya, ’’Gündemdeki konu Antalya açısından son derece önemli bir konu. Kentin planlamaları ile ilgili. Şahsım olarak ben de bilgilenmek isterdim. Önceden planlanmış ve geç tebliğ edilen davet üzerine sanıyorum bir gün öncesinde toplantı tarihi belirlendi. O nedenle yeterli katılım sağlanamamış olabilir. Bugüne kadar gerek ulaşım ana planı gerek meclisimizde diğer önemli konularda yapılan bilgilendirmelere büyük hassasiyet göstererek katılmaya çalışıyoruz. Grubumuz tarafından bir arkadaşımızın katılamamış olması bilinçli ya da bu konunun bizi ilgilendirmediği ile ilgili husus değildir. Bunun böyle algılanmaması gerektiğini ifade etmek isterim. Zannediyorum yeterli bilgilendirmeyi komisyonlarda da arkadaşlarımız alamamış diye düşünüyorum. Bu nedenle sözcümüzün ifade ettiği gibi bu konunun bir sonraki toplantıda ele alınmasının kentimiz ve bizim açımızdan da daha doğru olacağını, bilgilendirilerek karara oy kullanmamızın belki de oy birliği ile geçecek karar olması açısından da mühim olacağını düşünüyorum. Bu hassasiyetin böyle değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmek isterim.

 

MUHALEFET PARTİSİYİZ DİYE BİZİ AYRIŞTIRMAYIN

Ayrıca zannediyorum AKP grubundan da bir ya da birkaç kişi katılmış toplantıya. Katılamayan herkes bu konuya ilgisiz, bilgi edinmek istemiyor anlamını çıkarmamak gerekiyor. Ben sizden acizane çok sık tekrarlıyoruz bunu belki ama birlik, beraberlik vurgusunu hep yapıyorsunuz ama lütfen bunu gruplar ve meclisimiz açısından da çalışmalarınız sırasında söylemlerinizde dile getirin lütfen. Ayrıştırmayalım. Evet, biz farklı parti olabiliriz ama burada hep beraber Antalya için hizmet üretmeye çalışıyoruz. Bilgilenmek en doğal hakkımız. Bunu bir sorgulama ya da grubunuzu rencide etme, çalışmalarınızı karalama açısından düşündüğümüzü zannetmeyin. Sadece doneleri elimize alarak doğru kararlar üretmek istiyoruz’’dedi. Başkan Türel de ’’Tabi bu uzun bir çalışma. Biz bunu 6 belediyenin imar yetkilileri ile de görüştük. Bütün belediyelerin önerilerini alarak da tamamladık. Biz burada ayrıştırma derdinde değiliz. Herkesin makul gerekçesi olabilir. Burada bir yargılama yaptığım yok’’dedi. Tartışmaların ardından bir belediye personeli, hazırlanan planlar hakkında kısa bilgi verdi. Ancak CHP grubu, bilgilendirmenin yeterli olmadığını belirtince Başkan Türel, meclis üyeleri için çarşamba günü yeniden toplantı yapılarak planların detaylıca yapılmasını istedi. Türel, meclis üyelerinin bilgilendirmeden sonra planlar hakkındaki görüşlerini devam meclisinde değerlendirebileceklerini söyledi. Planlar CHP’nin çekimser oylarına karşılık oyçokluğuyla geçti.

 

DENİZ TOPKAYA

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim