Cuma Günü Büyükşehir Belediyesi toplantı salonunda gerçekleşen Haziran Ayı Olağan Meclis toplantısında gündemin 10’uncu maddesinde yer alan Ulaşım Master Planının Değerlendirilmesi ile ilgili komisyon raporu görüşüldü.


Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in Ulaşım master planı hakkında 19 ilçeyi kapsamadığı yönünde açıklama yapan CHP’lileri uydurmakla suçlaması tepkilere neden oldu. CHP grubundan meclis üyelerinin Başkan Türel’i sözlerini geri alması yönünde ikazın ardından Başkan Türel’de, “Ben de sözümü geri alayım uyduruyorsunuz demeyeyim de yanlış söylüyorsunuz. Çünkü biz anlatamadık’’ dedi.

ULAŞIM ANA PLANINI HAZIRLAMAK YETMİYOR

 Cuma günü Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Başkanlığı’nda gerçekleşen Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısında gündemin 10’uncu maddesinde Ulaşım Master Planının Değerlendirilmesi ile ilgili komisyon raporu görüşüldü. İlgili gündem maddesi hakkında söz alan CHP’li Songül Başkaya, “ASAT Genel kurulunun ardından bize ulaşım ana planı ile ilgili sunum yapıldı. Gerçekten önemli veriler 19 ilçeyi kapsamasa da 2 milyonluk Büyükşehir’de toplu ulaşımın yüzde 30’larda kalması ve bunun ve yükseltilmesi kısa vadede yönünde. Öneriler ile ilgili çok sayıda bilgi verildi. Elbette ulaşım ana planı bir kentin anayasası. Ulaşım planı ulaşımın sorunlarının çözümü anlamında ciddi yol haritaları sergilemesi gerekiyor. Bir planı hazırlamak yetmiyor. O planın uygulamaya geçerken de eleştirileri, önerileri ile birebir hayata geçmesi gerekirken biz sadece ana plana ilişkin özet verilerden gördüğümüz kadarıyla bazı eleştirilerin de olduğunu ya da kısa vadede çözümler üretiliyor. Örneğin otopark politikasında kent merkezinde ulaşımı, trafiği kısıtlayacak trafik yoğunluğunu artıracak yeni otopark alanları oluşturulmaması gerektiği yönünde ciddi önerileri vardı. Ama bizim kent merkezinde hala devam eden otopark projelerimizin de yer alması planla faaliyet arasında çelişki olduğunu aslında gösteriyor. Başka bir nedeni varsa da bu durum izah edilebilir. Onu da öğrenmek isteriz’’dedi.

12 METRELİK ARAÇLAR DOĞRU DEĞİL

Ulaşım master planında toplu taşıma ile ilgili ciddi tespitlerin olduğunu söyleyen Başkaya, “Toplu taşıma konusunda bize komisyonda da Tacettin Bey tarafından bilgiler sunuldu. Tespiti şuydu: Büyükşehirlerde özellikle toplam 12 metrelik araçların çok da doğru olmadığı söylendi. Tabi kendileri toplu taşımada hem kamuda çalışmış hem de belediyelerde ve yerel yönetimlerde görev almış bir kişi. Yaptığı veriler ve analizler sonucunda bunu ortaya çıkartmış. Ben sadece idaremizden şunu öğrenmek istiyorum: Çok sayıda veriler, bilgiler var. Şunu da ifade edeyim çalışmalar gerçekten önemli herkesin emeğine sağlık ama Antalya 2 milyonluk bir kent ve sosyo-ekonomik gelişmişliği bakımından Türkiye’nin önde gelen bir kenti olması sebebiyle de bazı sorunları da yapısal anlamda yaşamak durumunda kalıyoruz. Örneğin bireysel araçlanma da Türkiye ortalaması 134’lerde kalırken Antalya gelişmiş bir kent olduğu ve ekonomisi daha yüksek olduğu için gelir seviyesi nedeniyle bizde bu oranlar binde 200’e kadar yükseliyor. Bu da ciddi bir sorun haline dönüşüyor.  Dilerim planın uygulaması noktasında önerilen tavsiyelere bağlı kalınır’’diye konuştu.

YENİ ARAÇ ALIMI ESNAFI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Başkaya, Başkan Türel’in daha önce yaptığı ‘Antalya’ya kısa vadede 500 otobüsün yeterli olur’ yönündeki açıklamalarını hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zannediyorum dönüşümde tam bu sağlanamadı ya da ulaşım ana planından sonra bu yeni araç alımları gündeme geldi. Dilerim bu alacağınız uygulama ve kararlar toplu taşıma esnafını da sıkıntıya uğratmaz. Şuanda bize gelen bilgiler ve görüşmelerden edindiğimiz bilgi dönüşümde zaten borçlanarak yaptıkları için ciddi bir borç yükünde oldukları ve hatlardan elde edilen havuzdan gelen gelirlerin günlük giderlerini neredeyse başa baş bazen de altında gelirle kapattıklarını yani çok da iyi durumda olmadıklarını biliyoruz. Yeni araç alımı da onları etkileyecektir diye düşünüyorum ama idaremiz bu konuları değerlendirmiştir. Bu konularla ilgili bilgi verirseniz sevinirim.”

‘NEREDEN UYDURUYORSUNUZ’

Başkan Türel ise Ulaşım master planının 19 ilçeyi kapsadığını hatırlatarak, şu açıklamayı yaptı: “Öncelikle şunu düzeltelim. Bizim ulaşım master planımız 19 ilçe için. Sadece ve sadece nüfusun yoğun olduğu kent merkezlerine yapıyoruz. Ulaşım master planı 19 ilçeyi kapsıyor. Kent merkezinde yoğun olan 2 ilçede modelleme çalışması yapıyoruz. Modelleme çalışması diğer ilçelerde yapılmadı diye bunu siz 19 ilçeyi kapsamıyormuş gibi algılamış olabilirsiniz algınızı düzeltmek için bunu söylüyorum. Böyle bir şey yok. Sanki ulaşım master planında yoğun olan ilçelerde modelleme çalışması yapılıp nüfusu düşük olan ilçelerimizde modelleme çalışması yapılmadığından dolayı 19 ilçeyi kapsamadığı yönündeki kanaatiniz yanlıştır. Bende sözümü geri alayım uyduruyorsunuz demeyeyim de yanlış söylüyorsunuz. Çünkü biz anlatamadık. Otoparklarla ilgili konu. İşinize gelen bir şeyi bulduğunuzda cımbızla içinden çekip almaya bayılıyorsunuz. Açık konuşayım. Şimdi Üçgen Mahallesi’ndeki otopark konusu gündemde olmasaydı bunu fark etmezdiniz bile. Ancak ulaşım master planındaki hedef 2040 yılı. 2040 hedefinde ne var 2 önemli metro. Bunlar yapılacak. Toplu ulaşım hatlarını bitmesiyle birlikte artık kent merkezinde trafik cazibesini azaltmak için otoparkların kent cephelerine yapılmasını öneriyor. Ulaşım master planı. Bugün metromuz var mı? Bugün biz halkın ihtiyacı metro gelinceye kadar bekletecek miyiz? Bunu hangi mantıkla söylüyorsunuz? Metro ne zaman yapılacak? Biz aday oluruz olmayız görevde oluruz olmayız bir başka arkadaşımız olur. Bir AKP projesidir. Metro AKP’nin bir dahaki dönem yerel yönetim projesidir. AKP oluyorsa oluyor hizmetler. Olmazsa da olmuyor geçmişte gördük. Bir daha ki dönem AKP’nin toplu ulaşım projesidir. Adayımız kim olursa olsun. Metro bitmişte ben niye sanki kent merkezinde otopark yapıyorum. Metronun bitmesi en az 10 sene. Ben 10 sene Şarampol, Üçgen Mahallesi’ndeki vatandaşlarımı otoparksız mı bırakayım. Oraya dünya güzeli bir cadde düzenlemesi yapıyorken. Yarın metrolar yapılınca otopark kalkabilir. Planla uygulama arasında aksi bir şey yok. Arkadaşlarla her gün çalıyoruz. Onlarda bugün için bunu öneriyorlar. Ama yarın bunlara gerek yok.’’

OTOBÜSLERİN HEPSİ 12 METRE DEĞİL

Türel, toplu ulaşım ile ilgili farklı araçlar önerildiğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Şuanda bizim toplu ulaşımda bir tek 12 metreler mi çalışıyor?  Bizim 33 tane 5 buçuk metrelik kırsalda çalışıyor zaten. Hepsi 12 metre değil. Kent merkezinde 12 metre çalıştırmak zorundayız. Kentin nüfus yoğunluğu artarsa bunların artması mecburidir. Şimdi beldelerde kırsalda daha fazla ihtiyacımız olduğu için gündeme getiriyoruz. Sizin söylediğinizi yapıyoruz. Bakalım evet mi vereceksiniz? Çok merak ediyorum. Toplu ulaşım esnafı ile ilgili Songül Hanım verdiğimiz fiyat artışını bile BİMER’e şikayet edenleri tek tek okumayayım şimdi. Ondan sonra esnaf ortaklığına soyunuyor bazı partiler. Mahcup olursunuz. Niye BİMER’e şikayet ettiniz o zaman verdiğimiz fiyat artışlarını. Önce bunun bir cevabını verin. Ondan sonra da biz esnafın avukatıyız. Yapmayın esas söylediklerinizle yaptıklarınız sizin farklı. BİMER’den tek tek aldım.Tek tek kimin hangi siyasi partiye mensup olduğunu da belirledim. Esnafı bu kadar çok seviyorsunuz sahip çıkıyorsunuz da niye verdiğimiz fiyat artışını BİMER’lere kadar şikayet ettiniz? Onun bir cevabını verin. Kişiselleştirmiyorum. CHP’lilerin yoğunluklu olarak BİMER’e şikayet ettiğini söyleyebilirim. AKP’li hiç yok. Esnafı savunuyoruz diyen esnafa verdiğimiz fiyat artışını CHP’liler olarak BİMER’e şikayet ediyorsunuz. Bizim söylediğimiz ile yaptığımız arasında fark olmaz. Biz senelerce böyle yaşadık.’’

Türel’in bu konuşmaları üzerine CHP sıralarından uydurmasözünü geri alması için tepki geldi.

                                                                                          DENİZ TOPKAYA

 

Editör: TE Bilisim