Torba kanunda yer alan düzenlemelerin hem küçük üreticiyi hem de tüketiciyi korumaktan uzak olduğunu dile getiren Budak, “Zincir marketlerin sayısı 40 bini aşarken iktidar seyretti. Zincir market sorunu ülkenin sanayisini, tarımını, ticaretini doğrudan etkileyen, ülkenin kanayan yarasıdır. İktidar küçük üreticiyi yok eden, küçük esnafın kepenk kapatmasına neden olan zincir market tekeli ile mücadele etmiyor, zincir marketlerle kayıkçı kavgası yapıyor” diye konuştu.

Zincir marketlere uygulanan idari para cezalarının mevcut sorunları çözmekten uzak olduğunu dile getiren Budak, şöyle konuştu:

 “SEÇİMLERE YÖNELİK ALGI YÖNETİMİ”

Zincir marketlerin yöneticileri Ticaret Bakanı ile görüştü ve sonrasında bir ay boyunca birçok üründe fiyat sabitleme kampanyasına başladılar. Biz o fiyatları bilmiyoruz ki vatandaş nereden bilsin? Ayrıca fiyatlara önce zamları bindirdiler de acaba orada mı sabitlediler? Bunu da bilmiyoruz. Toplumda şu algı yaratılmaya çalışılıyor. Biz öyle bir irade koyduk ki bu vatan hainlerine baskı yapınca adamlar fiyatlarını sabitledi algısı. Eğer ‘serbest piyasa’ diyorsak, serbest piyasa koşullarında zaten birbirlerini denetler piyasa aktörleri ama iktidar serbest piyasa bırakmadı. Zincir marketler tekelci bir piyasa, oligopol bir piyasa oluşturdu, satın alma gücü ellerinde; bütün üreticileri, tarım üreticilerini de, sanayi üreticilerini de ellerinde maymun gibi döndürüyorlar.

İktidar bu marketlere yıllardır tekel oluşturmalarını önleyecek bir sınırlama getirmedi.Bir sokakta 3-4 tane zincir market olur mu?  O sokakta market mi kalır, kasap mı kalır, ayakkabıcı mı kalır, kırtasiyeci mi kalır? Bunlar zaten o mahalledeki bütün esnafı yok etmiş, şimdi tekel gücüne ulaşmış, istediği fiyatı da koyma noktasına gelmiş. Bu da tamamen iktidarın işbirliği ile oldu. Zincir marketlerdeki fiyat sabitleme de tamamen seçime yönelik algı yönetimi.

“ÖZEL MARKALI ÜRÜNLER, ESNAFI BİTİRDİ

“Zincir marketler sadece küçük esnafı bitirmedi. Özel markalı ürünler eliyle küçük üreticiyi de bitirdi. Özel markalı ürünlere bir sınırlama getirmek zorundayız. Mesela özel markalı ürünlerin oranını yüzde 10’la sınırlayacak bir düzenleme yapılmalı. Bu yapılmadığı için yerel markaların hepsi öldü. Zincir marketlerin fiyat düşürme baskılarına dayanamadıkları için, rekabet edemedikleri için hepsi öldü. HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi II