Dikmece köylülerinin, zeytinlik ve tarım arazilerinin kamulaştırılmasına karşı direnişleri üçüncü gününde de devam ediyor. Köylülerin kamulaştırılan arazilerine jandarma eşliğinde iş makinaları girdi. Köylüler arazilerinde toplanarak iş makinalarına engel olmak sahada bekliyor. Dikmeceli bir kadın, “Şu an kepçelerle çalışıyorlar, askerlerimiz bizi korumak yerine, kepçeleri koruyup bir de çekilecek olan zeytinlerin gölgesinde utanmadan oturuyor. O zeytinlerin hakkı da bizim hakkımız da helal değil” şeklinde serzenişlerini duyrumaya çalıştı. Deprem bölgesinde yeni konut yapımı için orman alanları ile zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenlemenin ardından deprem bölgesi Hatay’da tarım arazilerine konut yapımı için adımlar atıldı.

zeytin 2-1

DEPREM İYİLEŞTİRME TARIM ARAZİSİNE GİRDİ

Hatay’ın Antakya ilçesinin Dikmece köyü tarım ve zeytinlik arazilerinin kamulaştırma kararına köylüler üç gündür direniyor. Önceki gün tepkiler üzerine geri çekilen iş makineleri bugün yeniden kamulaştırılan araziye jandarma korumasında girdi. Köylüler iş makinalarının arazilerine girmelerine karşı tarım arazilerinde toplandı. Jandarma, iş makinalarının çalıştığı arazilere köylülerin geçmesine izin vermedi. Dikmeceli kadınlar, “Ağaçlarımızı kimseye vermeyeceğiz, çocuklarımızı kimseye yedirmeyeceğiz” diyerek arazilerini korumaya çalıştı.

zeytin 3

“ZEYTİNLİK ALANLAR, TORBA YASAYA KOYDUĞUNUZ MADDELERLE YOK EDİLEMEZ”

Tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, Hatay’da imara açılan zeytinlik alanlarıyla ilgili “Hatay bugün depremin sonuçları ile mücadele ederken bir yandan da imar aflarının mimarı bakanın uygulamalarıyla varlıklarının yağmalanmaması için mücadele ediyor. Hatay'daki zeytinlik alanlar, torba yasaya koyduğunuz maddelerle yok edilemez. Anayasa’nın koruduğu bu alanlar Hatay'ın doğal varlığıdır, geçim kaynağıdır” açıklamasını yaptı. Atalay  "Hatay'daki zeytinlik alanlar, torba yasaya koyduğunuz maddelerle yok edilemez. Anayasanın koruduğu bu alanlar Hatay'ın doğal varlığıdır, geçim kaynağıdır. Sebep olduğunu yıkımdan daha fazlasını yapmayın Hatay'dan elinizi çekin. Kolluk Hataylılara şiddete son versin" dedi.

"HAKLARIMIZ HELAL DEĞİL"

Zyetinliği korumak için sahada olan bir kadın, “Topraklarımıza tarlalarımıza geçmemize izin vermiyorlar. Biz buradayız hiçbir yere gitmiyoruz. Şu an kepçelerle çalışıyorlar, askerlerimiz bizi korumak yerine, kepçeleri koruyup bir de çekilecek olan zeytinlerin gölgesinde utanmadan oturuyor. O zeytinlerin hakkı da bizim hakkımız da helal değil. Bunu bilsinler” diye isyan etti. Bir başka kadın ise, “Biz de yakınlarımızı kaybettik. Bizim de yakınlarımız göçük altında kaldı. Hala çadırlarda yaşıyoruz. Askerimiz, kardeşlerim, çocuklarımız yanımızda olun” dedi.

"GÖZYAŞI ÜZERİNE EV KURMAYIN"

Bir başka Dikmeceli kadın ise, “Çiftçinin umudu, gözyaşı üzerine ev kurmanıza izin vermeyeceğiz” diye isyan etti.

“MA RIHNA, NIHNA HON "

Arazide toplanan köylüler,  Arapça “Ma Rıhna, Nıhna Hon” (Biz Gitmedik, buradayız)” ve “Havama, suyuma toprağıma dokunma”,  “Sermaye defol bu memleket bizim” sloganları attı. Kadınlar tarım arazilerine oturarak alkışlarla “yuh yuh soyanlara” türküsünü söyledi.

ANKA

Editör: Haber Merkezi II