Kış ayının gelmesi ve hava sıcaklıklarındaki düşüşün ardından hava kirliliği konusu yine Antalya’nın gündemine oturdu. Akşamları gözle görülür bir şekilde yaşanan hava kirliliği nedeniyle vatandaşlar, “adeta zehir soluyoruz, hava kirliği nedeniyle nefes alamıyoruz ve boğazımız yanıyor” diyerek yaşanan hava kirliliğine tepki gösteriyor.
Bu bağlamda yaşanan hava kirliliğine dikkat çekmek ve bu konuda vatandaşları bilgilendirmek için bir çalışma başlatan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, 24 Aralık Pazartesi günü Dedeman Otel’de düzenleyecekleri kahvaltılı basın toplantısı ile “Hava Kirliliğini Önleme Kampanyası”na da start verecek. Makine Mühendisleri Odası’nın öncülüğünde başlatılacak kampanyaya Antalya’daki kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcilerinin de destek vereceği öğrenildi. Makine Mühendisleri Odası Antalya Şubesi sadece bu kampanya ile sınırlı kalmayacak ve 9 Ocak Çarşamba günü odanın konferans salonunda yine hava kirliliği ile ilgili bir de panel düzenleyecek. Panele Antalya Valiliği başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, Mahalli Çevre Kurulu yetkilileri ve çok sayıda STK temsilcileri de davet edilecek.
“MAALESEF İYİDEN KÖTÜYE DOĞRU DÜŞTÜK”
Düzenlenecek kampanyaların dışında Antalya’da 6 yıldır yaptıkları çalışmalar ile yaşanan hava kirliliğine dikkat çektiklerini ve önlenmesi konusunda da bir çok girişimlerde bulunduklarını belirten Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, 2008 yılında çıkan yönetmeliğe göre 2019 yılına kadar ülkemizde partikül oranının kademeli olarak 50 mikrogram metreküpe düşmesi gerektiğine dikkat çekti. Barut, hava kirliliğinin azaltılması yönünde karar verilmesi gerekirken yine aynı kararların alınmasını eleştirdi ve “2011’e geldik. 2011 yılında yine Mahalli Çevre Kurulu yine toplantısını yaptı, yine karar aldı. Yine 5 bin 500 kilo kalorilik karar aldı. Bu şu demek, bizim kömür kalitemizin veya havadaki partikül oranımızın hava kirliliğini azaltması yönünde karar verilmesi gerekirken, maalesef iyiden kötüye doğru düştük ve 2 yıl üst üste aynı karar alındı. Alınan kararlar nedeniyle maalesef bu kış da hava kirliliği konusunda olumsuz bir kış geçireceğiz” dedi.
“5 BİN 500 KİLO KALORİ KARARI ÜZÜNTÜ VERİCİ”
Bu yıl Mahalli Çevre Kurulu’nda yeniden 2 yıldır alınan 5 bin 500 kilo kalori kararının bir kez daha alındığını ve bunun da üzüntü verici olduğunu vurgulayan Başkan Barut, “3 yıldır Antalya’da zaten hava kirliliği yaşıyoruz ve hiçbir iyileştirme yapılmıyor. 2014 yılına kader 100mikrogram bölü metreküp olması lazım partikül oranının 2019 yılında
“KÖMÜR, 10 NUMARA YAĞ VE LASTİK SIKINTISI”
Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, kömürün yanında havayı kirleten diğer etkenlere de dikkat çekerek, “Araçların çıkardığı emisyonlarının değeri ciddi sıkıntı. Biliyorsunuz Türkiye genelinde 10 numara yağ diye kimyasal karışımlardan oluşan bir yağ sorunumuz var. Bunu kullanan araçlarımız hava kirliliğine neden oluyor. Lastik ve buna benzer maddelerin yakılması ciddi anlamda hava kirliliğine neden oluyor. Bir de yakıt kullanılırken yakıta göre soba alınması gerekiyor” diye konuştu. (Esin KÜMBETLİOĞLU)