Türkçe’nin sesi, büyük Anadolu mutasavvıfı Yunus Emre'nin 700’üncü vefat yıl dönümünün UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınması dolayısıyla Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı” paneli düzenlendi. 26 Mayıs 2021 Çarşamba günü çevrim içi olarak düzenlenen panele Prof. Dr. Zekeriya Karadavut’un başkanlığında Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Prof. Dr. Ali Akar ve Prof. Dr. Ali Duymaz panelist olarak katıldı.
‘YUNUS’U ANLAMAK KÂİNATI ANLAMAKTIR’
Panelin açılış konuşmasını yapan Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Suat Kolukırık, Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” kapsamında Akdeniz Üniversitesi olarak Türk kültürüne, Türk medeniyetine katkısı olan temsilcileri ele alıp bir kayıt oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Kolukırık şöyle konuştu:
“Hacı Bektaş-ı Veli, Mevlana, Aşık Paşa, Yunus Emre gibi
şahsiyetler bizim kültürümüzü, bizim kimliğimizi mayalayan önemli kişilerdir.
Yunus Emre’ye baktığımızda dünyaya da seslenmiş bir figür olduğunu görüyoruz.
Yunus’u anlamak kâinatı anlamak demektir. Çünkü onun şiirlerine baktığımızda toprağı
anlamayı, taşla, ağaçla konuşmayı, insanı, barışı sevmeyi ve insanlara iyiliği
aşılayan bir temsilci olduğunu görüyoruz. Çağımızın sosyal sorunları açısından
baktığımızda da Yunus Emre’ye insanlığın ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.
Dolayısıyla böyle bir zamanda da Yunus’u anmanın insanlığın geleceği açısından
da kıymetli olacağı kanısındayız."
ORTA ASYA ŞİİR GELENEĞİNİ ANADOLU’YA TAŞIDI
Panel Başkanı Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Karadavut ise üniversitelerin toplumsal yönlerinden birinin de değerleri, kanaat önderlerini, topluma yön verenleri, toplumların şekillenmesinde emekleri olanları yâd etmek olduğunu söyledi. Bu kapsamda düzenledikleri panelde Anadolu’da Türk kültürünün oluşmasında birinci derecede emeği olan Yunus Emre’yi çeşitli yönleriyle anmaya çalışacaklarını, panelin de bilgileri, duyguları tazelemeye vesile olacağını kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından geçilen panelde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akar, “Yunus Emre’nin Şiir Dili” başlıklı konuşmasında Yunus Emre’nin Türk edebiyatı ve şiiri denildiğinde ilk akla gelen isimlerden olduğunu söyledi. Bir ekol olarak Yunus Emre’nin Türk şiirinde özgün bir yer işgal ettiğini ifade eden Prof. Dr. Akar, “Yunus Emre sadece bir sevgi adamı ve tasavvuf ereni değil Orta Asya’daki şiir geleneğini Anadolu’ya taşıyan, Türk şiir geleneğine bağlı şiirlerini oluşturan, sadece dilimizin değil halk şiiri geleneğinin de burada devam etmesini sağlayan büyük bir isimdir.” dedi.
Yunus
Emre’nin yazdığı şiirlerle Anadolu’da Türkçeyi Arapçanın yanında bir din dili
haline getirdiğini belirten Prof. Dr. Akar, Osmanlıda yazı dilinin Türkçe
olmasında, Türkiye’de Türkçe konuşulmasında Yunus Emre ve onun çağdaşı
sufilerin Türkçe şiir söyleme geleneğinin büyük etkisi olduğunu söyledi.
Akdeniz Gerçek Haber Merkezi