Çankırı Valiliği ile çeşitli kurumların işbirliği ile gerçekleştirilen 'Daha Güçlü Bir Nefes Projesi', ‘Dünya KOAH Günü'nde KOAH ve astım hastalarına umut oldu. 

Hititler döneminden kalan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarasında, KOAH ve astım hastalarına yönelik etkinlikler düzenlendi. Proje ile yerin 150 metre altındaki mağara içerisinde, hastaların 15 gün boyunca günde 6 saat tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları sağlandı. Tuzla şifa bulan hastalar tuz gastronomisiyle de Çankırı'nın yöresel yemeği olan tuzda kuzu ve tavuk yemeğini tattı. s aldıkları için çok mutlu olduklarını belirtti.

Yerin 150 Metre Altında Şifa Arayışı 2

Kontamine Serumlar 13 Çocuğu Hayattan Kopardı Kontamine Serumlar 13 Çocuğu Hayattan Kopardı

"1'inci Kata Çıkamıyordum"

Tuz mağarasındaki tedavinin ardından kolaylıkla merdiven çıkabildiğini söyleyen Hasan Hüseyin Barışkan şunları söyledi:

"Projeye Ankara'dan katılıyorum. Buraya bir tavsiye üzerine geldim. Bugün tedavimin son günü. Buraya gelmeden önce 1'inci kata çıkamıyordum. Şimdi ise, 4'üncü kata çıkabiliyorum. Bu mağaranın faydasını gördüm. Dünya KOAH Günü'nde burada bulunduğum için mutluyum. KOAH hastalarına bu mağarayı tavsiye ediyorum."

Yerin 150 Metre Altında Şifa Arayışı 4

"Kurtuldum"

Sedat Çetinkaya ise şu açıklamayı yaptı: 

"Projeye Kocaeli'nden katılıyorum. KOAH hastasıyım. Nefes darlığım var. Gitmediğim doktor kalmadı. En sonunda bu mağarayı duydum ve geldim. Tedavimin 7'inci gününde rahat nefes alamaya başladım. Rahatlıkla balgam çıkartabiliyorum, burnum ve genzim açıldı, artık tıkanmıyorum. Ben kurtuldum."

Yerin 150 Metre Altında Şifa Arayışı 3

Tuzda Kuzu ve Tavuk

Çankırı tuzunun yemekte de sağlıklı olduğuna değinen yemek ustası Servet Sevindim de, "Dünya KOAH Günü amacıyla yer altı tuz şehrine KOAH ve astım tedavisi için Türkiye'nin her yerinden gelen hastalarımıza Çankırı'nın yöresel lezzeti olan tuzda kuzu ve tuzda tavuk yaptık. Tuzun nasıl sağlıkta faydası varsa, tuzda kuzu ve tavuğunda faydası vardır. İnce ve kalın tuzla etin tamamını kapatarak 7 saatte yavaş yavaş pişiriyoruz. Hiçbir katkı yoktur. Burası tuzun başkenti, sağlıyla ve lezzetleriyle, tuza dair olan her şey Çankırı'da" dedi.
 

Kaynak: İHA