İletişim Başkanlığı ile Medya Derneği'nin birlikte yürüttüğü 'yerel medya buluşması' projesi kapsamında Antalya'da yerel medya temsilcilerine 'Çok Kanallı Yayıncılık' sistemi hakkında bilgi verildi. Toplantıda yerel medyanın sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Toplantıda 'Çok Kanallı Yayıncılık' sistemi hakkında bilgi verildi. Programa Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş, Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Kenan Kıran, Daily Sabah Gazetesi Editörü Can Kazancıoğlu ve Daily Sabah Görsel İçerik Editörü Rahmi Osman Kaçmaz sesli, görüntülü ve yazılı basına ilişkin çok kanallı yayıncılık ve dijital medya konusunda gazetecilere sunum yaptı. Programın moderatörlüğünü Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi Köşe Yazarı Ekrem Kızıltaş yaptı.

    İletişim Müdürü Esen Diler’in ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, Basın İlan Kurumu Müdürü Nedim Engin ve Antalya basınının emektarları katılım gösterdi.

15 TEMMUZ HATIRLATMASI

   Türkiye'de basın özgürlüğünün hiç olmadığı kadar yüksek seviyelerde olduğunu savunan  Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Kenan Kıran şöyle konuştu:  

    "Darbelerde gazeteler darbecilerin yanında yer aldı ve seçilmiş iktidarın gitmesine yönelik ciddi haberler yaptı. 15 Temmuz'da ise medyanın darbe girişimine karşı durması darbeyi durdurdu. Artık merkez medya ile yerel medya arasındaki uçurum sıfırlandı. Yeni nesil medyada doğru bilgiye en hızlı ulaşan ve ileten kuruluşlar öne çıktı. Eskiden sabahları seksen dört sayfa gazeteyi alır, gündemi takip ederdik. İnternet  ile birlikte yazılı medya geri plana düştü. Bir gazeteci haberi ilk başta internet sitesine son dakika olarak vermek zorunda."

DİJİTAL MEDYA DÖNÜŞÜMÜ ŞART

    Daily Sabah Gazetesi Editörü Can Kazancıoğlu yerel medyanın ayakta kalması için şu önerilerde bulundu: 

    "Çok kanallı yayıncılığın amacı sizi  merkez medya ile yarışacak şekilde internette ön plana çıkartmaktır. Antalya yerel basını internet ile birlikte İstanbul'daki bir okuyucuya da anında ulaşabilir. Antalya turistlerin de varış noktası olduğu için yabancı içerikle uluslararası bağlantı kurabilirsiniz. Gazetenizi istediğiniz kadar iyi basın gazetenin ulaşabileceği yer belli, ancak dijitalden sınırsız faydalanabilirsiniz. İnternet gazeteciliği reklam da alınabilmesini çok daha kolaylaştırabilir."

   

 Daily Sabah Görsel İçerik Editörü Rahmi Osman Kaçmaz ise SEO çalışmalarının nasıl olması gerektiğine dair bilgiler paylaştı. Kaçmaz, "Başlıkların dijitalde 65 vuruştan kısa olması önemli. Google'ın çizdiği çerçeve ile içeriklerimizi dijitale uygun hale getirirsek okuyucunun sitede kalma süresi arttı. Haberlerin arasında linkleme ile bağlantı kurmalıyız. Haberi görsellerle, ses dosyaları ile, interaktif içerikle ilgi çekici hale getirmeli, embed yöntemini kullanmalıyız" dedi.

'YEREL MEDYA DEVLETTEN DESTEK GÖRMEDİ'

    Akdeniz Gerçek Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Songül Başkaya ise dikkat çekici bir konuşma yaptı. Başkaya'nın ses getiren ifadeleri şöyle: 

    "Ankara İletişim mezunuyum, 22 yıldır bu mesleği yapıyorum. Yerel medyada başladım. Yerel medyalar demokrasinin olmazsa olmazıdır. Antalya'da 11 yerel gazete olması bir zenginliktir. Elbette ekonomik sıkıntılar için birleşme de bir formüldür. Şu bir gerçek ki sektöre başladığımızdan beri sıkıntılarımız hiç bir zaman bitmedi. Pandemi ile birlikte derinleşti. Maalesef bu dönemde yerel medya ve çalışanlar olarak destek göremedik. Basın İlan Kurumu genel kurul kararıyla bir takım olanaklar sağladı. Ancak ayakta kalma mücadelesi veren yerel medyanın geçmişten bugüne sorunlarının katlandığı süreçte devlet elini üzerimizde görmek isterdik. 

    Çalışanlarımız da asgari ücret alıyor maalesef. Peki gazete patronları kazanıyor mu? Biz Antalya hepimizin düsturuyla bu işi yapıyoruz. Yıllardan beri gazeteci siyaset yapamaz ya da siyaset yapan gazeteci kötüdür gibi bir algı var. Bizim keşke mecliste daha fazla sayıda gazetecimiz olsaydı da bu sektörün de sorunları duyulsaydı. Biz KDV indirimlerinin yüzde 1'e indirilmesini bile çok uzun mücadeleler sonunda başardık. Halen ilanlarda KDV yüzde 18. Bir internet medyası kuruluyor ne gazeteci çalışan var, ne kendisi gazeteci, bürosunun olup olmadığı da bilinmiyor. Belirli kişiler tarafından finanse ediliyor. Bir kurumu yatıyor kalkıyor eleştiriyor. Bu tarz yayıncılık gazeteciliğe olan güveni ve ilgiyi azaltıyor. Gazeteciler ve siyasetçiler bugün en güvenilmeyen meslekler grubunda."

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

    Başkaya şöyle devam etti: 

    "Bugün biz Türkiye'de medya ve basın özgürlüğü vardır diyecek bir durumla karşı karşıya değiliz. Yerel medya olarak da ulusal medya olarak da basın özgürlüğü anlamında büyük sorunlarımız var. Bu yalnızca bu hükümet döneminde değil uzun yıllardır vardı ancak bu son dönem de daha da arttı. Bugün çok sayıda gazeteci çeşitli nedenlerle sarı basın kartlarını alamıyorlar. Ben bir yerel gazeteciyim, bugüne kadar hakkımda açılmış dava sayısını hatırlamıyorum bile. Çok sayıda suç duyurusu ile karşı karşıya kalıyoruz. Bugün basın değil ifade özgürlüğünün bile sallantıda olduğu bir süreci yaşıyoruz. İnsanlar sosyal medyada birşey paylaşırken 40 kere düşünerek paylaşmak zorunda kalıyor. Elbette bu sorun bugünün sorunu değil ancak bugün basın özgürlüğü var demek doğru değildir."

    Özgür Cem Boynueğri

Editör: TE Bilisim