Antalya Kemer açıklarında balıkçı ağlarına takılan Yavru Mahmuzlu Camgöz Köpekbalığı, Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi'nde ziyaretçilere sunulmak üzere sergilendi. Bu nadir tür, deniz ekosisteminin korunmasına yönelik farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Yavru Mahmuzlu Camgöz Köpekbalığı Akdeniz Üniversitesi'nde

Nisan ayında Antalya Kemer açıklarında balıkçıların ağlarına takılan Yavru Mahmuzlu Camgöz Köpekbalığı (Squalus acanthias), Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi fuaye alanında sergilenmeye başladı. Özel bir sıvının içinde akvaryumda korunan bu nadir tür, ziyaretçilere deniz canlıları hakkında bilgi sunmayı amaçlıyor.

I M G 8977 1575X1050

Manavgat'ta İki Motosiklet Çarpıştı! Manavgat'ta İki Motosiklet Çarpıştı!

Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma Durumu

Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü Omurgalı Hayvanlar Müzesi, 25 yıl önce kurulmuş olup, kuşlar, memeliler, sürüngenler ve balık türlerinden oluşan geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Yavru Mahmuzlu Camgöz Köpekbalığı, karnivor bir tür olarak diğer balıklar, ahtapotlar ve kabuklularla beslenir. Boyu 80-100 cm, ağırlığı ise 2-4 kg arasında değişir, dişi bireyler 200 cm uzunluğa ve 10 kg ağırlığa ulaşabilir. Mahmuzlu Camgöz, IUCN'nin Kırmızı Listesi'nde Türkiye popülasyonları "Tehlikede" olarak sınıflandırılmıştır ve koruma altındadır.

Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları

Müzede sergilenen örnekler, doğada ölü olarak bulunan ve tahrip olmamış hayvanlardan elde ediliyor. Kuru örnekler, alkol materyali, tahnitler ve akrilik/polyester uygulamalarıyla sergilenen bu türler, öğrencilere ve halka biyoçeşitliliği tanıtmak amacıyla kullanılıyor. Omurgalı Hayvanlar Müzesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların ziyaret taleplerine göre açılmakta ve fuaye alanındaki örnekler hafta içi tüm ziyaretçilere açık olarak sergilenmektedir.

I M G 9011 1575X1050

Karakulak da Sergileniyor

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi fuaye alanında dikkat çeken bir diğer sergi ise Karakulak (Caracal caracal). Kedigiller familyasına ait olan bu tür, dünya genelinde koruma altındadır ve avlanması yasaktır. Erkek Karakulaklar 12–18 kg, dişiler ise 8–13 kg ağırlığındadır. Büyüklükleri 75-90 cm arasında değişirken, kuyruk uzunlukları 30-35 cm’dir.

Kaynak: Akdeniz Üniversitesi/ Bülten