Antalya’da yüksek seviyelerde seyreden sıcaklıklar insanlar kadar araçlar için de tehlike saçıyor. Şenerler Oto Servis Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Öztürk araç sahiplerine kritik uyarılarda bulundu.

Ağustos sıcaklarının başlamasıyla beraber hastaneler ve oto servisler sıcak çarpmasıyla doldu. Orijinal elektrik tesisatına sahip olmayan bakımsız araçlar için yaz ayları büyük risk taşıyor. Aşırı sıcak havalarda sürücüleri olası bir araç yangınına karşı uyaran Şenerler Oto Servis Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Öztürk, özellikle 15 yaş üstü araçlara sahip olan sürücüleri araç bakımlarını eksiksiz yapması konusunda uyardı.

SAHTE PARÇA YANGIN İÇİN KIVILCIM

Termometre patlatan Antalya sıcağında peş peşe çıkan araç yangınları araç sahiplerini endişelendirdi. Can ve mal kaybıyla sonuçlanan araç yangınlarının önüne geçilmesi için sıcak sıcak havalarda araçların nasıl kullanılması gerektiğini aktaran Ercan Öztürk, ¨Araç yangını nedenlerinin başında elektrik tesisatının yıpranması geliyor. Özellikle 15 yaşını geçmiş araçlarda elektrik tesisatlarının yenilenmesi ve bakımının zamanında yapılması gerekir. Ama vatandaşlarımız bu yenilemeyi yapmıyor. Elektrik tesisatındaki kablolar, araç çalıştıkça ısınıyor, durduğunda soğuyor. Bu da kablolarda gevreme dediğimiz bir sertleşme ve genleşme oluyor. Kablo özelliğini yitirdiği zaman bir sonraki ısınmada araç alev alıyor¨ dedi.

Whatsapp Görsel 2024 08 08 Saat 10.41.49 Bf866Cd0

ORİJİNAL PARÇA KULLANILMALI

Sahte parçalarla modifiye yapılırken aracın her yerinden kablo çekildiğini ve bu montajı uzman kişiler tarafından yapılmadığında yangın riskinin arttığını söyleyen Ercan Öztürk, ¨Araçlara orijinali dışında park sensörleri, ses sistemleri, ampul, araç içine döşenmiş led ışık, far, sis lambası gibi bir elektrik tesisatı döşenmesi yangın riskinin arttırır. İnsanlar kafasına göre bunları alıp montajını da uzman olmayan kişilere yaptırırsa araç yanabilir. Orijinal parça kullanılmalı. Her parçası orijinal olan araçların da yandığına şahit olduk. Bunu sebebi de 10-15 yaşını doldurmuş araçların yıpranmış elektrik tesisatları. Tesisat içindeki kabloların dışı plastik. Araç çalışırken bu kablo ısınır, araç durduğunda soğur. Ömrü 15 yıl olan bu kablo ısınma ve soğumada deforme olur. Ama araç gelmiş 35 yaşına vatandaş aynı kabloyla aynı tesisatla devam ediyor. Bu çok yanlış¨ ifadelerini kullandı.

Antalya ve Çevre İllerde Az Bulutlu ve Açık Hava Hakim Olacak Antalya ve Çevre İllerde Az Bulutlu ve Açık Hava Hakim Olacak

DEVİRLİ KULLANILMALI

Aracın sıcak yaz aylarında hararet yapmaması için devirli kullanılmasına dikkat çeken Öztürk, ¨Özellikle dizel araçlarda aracı devirli kullanmazsak araç hararet yapar. Bunu ehliyet kurslarında bile söylerler. Birinci viteste 20, ikinci viteste 40, üçüncü viteste 60, dördüncü viteste 80, beşinci viteste 100 ve üzeridir. Ama vatandaş vitesi beşte tutup 40’la gidiyor. Devirli kullanılmadığı araba bayılıyor. Bir de devir saati olan araçlar var. 2 bin – 2 bin 500 devir arası kullanılması gerekir. Bu değerlerin altında ve üstünde kullanıldığında araç hararet yapar¨ şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2024 08 07 At 17.00.28

ARAÇLARDA 5 LİTRE SU BULUNDURUN

Hararet anında aracı durdurup aracın dinlendirilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, ¨Hararet anında hiçbir şekilde radyatör ve yedek su kapağı açılmamalı. Suda oluşan hararet basınca neden olur. Bu basınçta kapak açılırsa kaynar su ve buhar etrafa sıçrar ve yakar. En 15-20 dk beklenmeli ve uzman ekipten yardım alınmalı. Diğer bir husus da araçlarda en az 5-6 litre su bulunmalı¨ şeklinde sözlerini noktaladı.

Muhabir: Necdet Görkem SUCU