Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Melih Gündüz, kadınlarda sıkça görülen rahim ağzı kanserinin test ve aşı yoluyla önlenebileceğini vurgulayarak, 'HPV aşısı virüs içermez, enfeksiyon yapmaz, felç veya kansere yol açmaz. 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklara uygulanabilir' dedi.

Dr. Gündüz, rahim ağzı kanserinin kadın üreme sisteminin bir bölümü olan rahim ağzında görüldüğünü belirterek, 15 ila 44 yaş arası kadınlarda ikinci en yaygın kanser türü olduğunu ifade etti. Cinsel aktivitenin başlamasıyla risk altında olunduğunu söyleyen Dr. Gündüz, 'Rahim ağzı kanserlerine Human Papilloma Virus (HPV) sebep olmaktadır. Ancak düzenli yapılacak PAP Smear testi ve aşılama ile önlenebilecek bir kanser türüdür' diye konuştu.

HPV'nin yaygınlığına dikkat çeken Dr. Gündüz, her 10 kişiden 8'inin hayatlarının bir döneminde bu virüsü aldığını belirtti. Yüksek riskli HPV türlerinin kanser ile ilişkilendirildiğini belirten Dr. Gündüz, aşılama ile bu tür enfeksiyonların yüzde 95-100 oranında önlenebileceğini ifade etti. Ancak aşılanmış kadınların yine de kanser taramalarına devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Gündüz, 'HPV testi, sitoloji veya kombine testler bu kansere bağlı ölümleri azaltmaktadır' dedi.

HPV aşısının 9-45 yaş aralığında uygulandığını belirten Dr. Gündüz, 'Erkekler de aşılanır. Virüs içermez, enfeksiyon yapmaz, kansere veya felce yol açmaz. Güçlü bir koruyucudur' diye ekledi. Kanser riskini artıran faktörleri sigara, uçuk virüsü, AIDS, yaşlılık ve kanser tedavisi gören kişilerde bağışıklık sisteminin zayıflaması olarak sıralayan Dr. Gündüz, rahim ağzı kanseri belirtilerini de 'Kanama ve ağrıyla kendini gösterir' şeklinde açıkladı.

Rahim ağzı kanserinin teşhisi ve tedavisi konusunda Dr. Gündüz, 'Anormal bir PAP testi sonucu, adet dönemleri arasında ve cinsel ilişki sırasında veya sonrasındaki kanama, menopoz sonrası dönemde kanama, hoş olmayan kokuya sahip vajinal akıntı, seks sırasında da dahil olmak üzere kasıklarda rahatsızlık veya ağrı ile bel ağrısı' gibi belirtilere dikkat çekti. Tedavi yöntemlerini de radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi olarak açıklayan Dr. Gündüz, 'Kanser rahim ağzı ve etrafındaki dokularla sınırlı ise cerrahi yöntemle tedavi edebilir. Radyoterapi rahim ağzıyla sınırlı kanserleri tedavi edebilir ve cerrahiden sonra kalabilecek kanser hücrelerini yok etmek için kullanılır. Kemoterapi ise ileri kanserleri küçültmek ve semptomları rahatlatmak için verilir' dedi.

Kaynak: İHA