Elazığ'da 1 Kasım tarihinde saat 17.04'te meydana gelen 5 büyüklüğündeki deprem, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, 16,22 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi, bu depremin büyüklüğünü 5,1 olarak belirtti. Şehrin çevresindeki illerden de hissedilen sarsıntının ardından, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, depremde olumsuz bir durum yaşanmadığını duyurdu.

Prof. Dr. Okan Tüysüz’den Kritik Uyarılar 

Yer Bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremin ardından yapılan açıklamada, artçı sarsıntıların beklendiğini ifade etti. Tüysüz, “Beklenen artçılar 4 büyüklüğüne kadar çıkabilir. İlk 3 gün içinde bu artçılar daha yoğun olabilir.” dedi. Elazığ’daki zemin yapısının olumsuzluğuna dikkat çeken Tüysüz, bu büyüklükteki bir depremin, yerel hasarlara neden olabileceğini belirtti.

Ünlü Yer Bilimci Elazığ'da Meydana Gelen Depremden Sonra 3 Bölgeyi Uyardı

İzmir Şehidini Gözyaşlarıyla Uğurladı İzmir Şehidini Gözyaşlarıyla Uğurladı

Büyük Deprem Bekleniyor Mu? 

Tüysüz, Elazığ’da büyük bir deprem beklentisinin olmadığını ve 2020'de meydana gelen depremin bölgeyi ciddi anlamda etkilediğini hatırlattı. Bu depremin kaynağının Doğu Anadolu Fay Hattı olduğunu vurgulayan Tüysüz, bu fay segmentinin kırılmasının ardından 200-300 yıl boyunca yeni bir deprem olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Palu-Bingöl-Yedisu Bölgelerine Dikkat 

Tüysüz, özellikle Palu, Bingöl ve Yedisu çevresinin deprem riski açısından dikkatle izlenmesi gereken bölgeler olduğunu ifade etti. Tarihsel depremler ve bu bölgelerdeki fay hatlarının kırılma süreçlerini hatırlatan Tüysüz, bu alanlarda özellikle tedbirlerin artırılmasının önemli olduğunu belirtti.

Hazırlıklı Olunması Gerekiyor 

6 Şubat’taki büyük depremin bölgeye etkilerini ve fay hatlarının geçmişteki kırılma periyotlarını değerlendiren Prof. Dr. Tüysüz, bu bölgelerde depreme karşı hazırlık yapılmasının önemini vurguladı.
 

Kaynak: İHA