Uluslararası Af Örgütü geçtiğimiz hafta Ankara’da hak
odaklı habercilik üzerine bir atölye çalışması yaptı. Türkiye’nin 10 ilinden
yaklaşık 15 gazetecinin katıldığı atölyeye Uluslararası Af Örgütü Danışma
Kurulu’ndan da katılımcılar da destek verdi. Antalya, Bursa, Çanakkale,
Gaziantep, İzmir, Batman, Konya, Kars, Samsun ve Van illerinden atölyeye
katılan yerel medya çalışanları, iki oturumda hak odaklı gazetecilik
sorumluluğu, olanak ve ihtiyaçlar ile önerileri tartıştı. Atölye çalışmaları
Ankara’nın Çankaya İlçesi’ndeki Gordion Hotel’de gerçekleşti.
TAHİNCİOĞLU VE
AKŞENER YÖNETTİ
Toplantının ilk oturumunda Uluslararası Af Örgütü’nden Volkan Görendağ ve Mehmet Onur Yılmaz, çalışma hakkında bilgilendirme yaptı. İlk oturumu gazeteci Gökçer Tahincioğlu, ikinci oturumu Ruhat Sena Akşener yönetti. Daha önce pek çoğu ulusal medyada çalışmış olan gazeteciler, ekonomik veya siyasi gerekçelerle işlerinden ayrıldıktan sonra ya internet medyasında ya da yerel medyada çalışmaya başladıklarını aktardılar.
HEPİMİZ CESUR
OLMALIYIZ
Antalya’yı temsilen Antalya Valiliği’nin İnsan Hakları Ödüllü gazeteniz Akdeniz Gerçek’in sahibi, Sorumlu Yazıişleri Müdürü ve yazarı Songül Başkaya, katıldığı hak odaklı gazetecilik atölyesinde ilk oturumda Antalya, Batman, Bursa, Çanakkale ve Gaziantep’in insan haklarının korunması sorumluluğu ve gazetecilik başlığında ihtiyaçları ve olanakları masaya yatırıldı. Gazeteci-yazar Songül Başkaya, insan hakları odaklı gazetecilik önündeki en büyük engelin ülkedeki siyasal iklimden kaynaklanan otosansür olduğunu söyledi. Başkaya, mağdurların bile haklarını savunmaktan geri durduğu bir ortamda bu konuları habere taşırken konuşacak kaynak sayısının darlığına işaret etti. Hak odaklı çalışan sivil toplum örgütlerinin de yeterince ses çıkarmadığı günlerden geçildiğini kaydeden Başkaya, hem habercilerin hem vatandaşların hem de sivil toplum örgütünün cesur olması gerektiğini belirtti. Taciz, istismar, şiddet ve cinayete varan insan hakları ihlallerinin yanında kötü muamele, işten atma, yargı ihlalleri, gösteri, yürüyüş ve toplantılara müdahale gibi bir dizi insan hakkı ihlali yaşandığını kaydeden Başkaya, illerde yapılacak atölyelerin de faydalı olacağını, bu konuda organizasyonda yardımcı olabileceğini iletti.
MÜLTECİLERİN
GÜÇLENDİRİLMESİ
Genel olarak illerde hak odaklı gazeteciliğin önündeki siyasi iklimden kaynaklanan engeller, ambargo ve baskılar, gözaltı ve tutuklamalar, basın ve ifade özgürlüğündeki Türkiye’nin içinde bulunduğu konum, sivil toplum örgütlerinin hak odaklı mücadeledeki konumu v.b. durumlar aktarıldı. Pekçok ortak sorunun yanında Gaziantep’te Suriyeliler konusu da ayrı bir sorun olarak masaya yatırıldı. Dezavantajlı mülteci grupları güçlendirilmesi konusunda görüş ve önerilerin getirildiği atölyede Batman, Kars ve Van’ın da kendine has koşulları masaya yatırıldı.
8 Kasım 2019 Cuma günü Ankara’da gerçekleşen ve tam gün süren atölyenin sonunda 10 ilde 2021 yılı Şubat ayına kadar atölyelerin düzenlenmesi kararlaştırıldı. İlk atölye düzenlenecek iller arasında Bursa, Batman, Antalya, Van, Samsun yer alıyor. Atölyeler sürecinde insan hakları odaklı habercilik örnekleri de toplanıp kitaplaştırılacak. Ayrıca videolar da hazırlanacak ve insanhaklari.tv aracılığıyla elde edilen çalışmalar yaygınlaştırılacak. Songül BAŞKAYA