Biyokaçakçılık, bir ülkenin biyolojik kaynaklarının izinsiz olarak yurtdışına çıkarılması veya izinsiz olarak kullanılması anlamına gelmektedir. Bilimsel araştırma izni olmadan doğadan örnek toplamak ve bu örnekleri yurt dışına çıkarmak, kargo veya posta yoluyla göndermek biyokaçakçılık vakalarına örnek teşkil etmektedir.

Hangi Canlılar Kaçırılıyor?

Türkiye'den en çok böcekler, kelebekler, bitkiler, kuşlar, sürüngenler (yılan, kaplumbağa, kertenkele vb.), çift yaşamlılar (kurbağa) ve yumuşakçalar kaçırılmaktadır. Bu canlılar, ülkemizde bulunan biyoteknoloji çalışmalarında, tarım, gıda, tıp, eczacılık, kozmetik ve savunma gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Zeytinyağı fiyatlarına dev zam! Zeytinyağı fiyatlarına dev zam!

Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalışmaları

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, biyokaçakçılığın önlenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, Biyokaçakçılık Bilgi Paylaşım Sistemi gibi teknolojik altyapılar kurularak, biyokaçakçılık vakalarının takibi kolaylaştırılmıştır.

Cezai İşlemler

2007-2023 yılları arasında, biyokaçakçılıkla ilgili 86 vakada, 21 farklı ülkeden, 156 kişiye toplamda 5,6 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır. Bu cezalar, biyokaçakçılık faaliyetlerinin caydırıcı bir şekilde önlenmesi amacıyla verilmiştir.

Son olarak, Amerikan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Lorenzo Prendini, ülke dışına endemik türleri kaçırmaya çalıştığı gerekçesiyle cezai işlemle karşı karşıya kalmıştır. Türlere el konulurken, Prendini'ye 387 bin 141 lira idari para cezası uygulanmıştır.

Kaynak: AA