İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, 400 bin dolarlık konut satın alarak T.C. vatandaşı olan yabancılara vatandaşlık verilmemesi için 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununa bir fıkra eklenmesi için TBMM Başkanlığı’na bir süre önce verdiği Kanun teklifi, Doğrudan TBMM Gündemine alınması TBMM Genel Kurulu’nda görüşme ve oylama yapıldı. Teklifi ile ilgili görüşlerini genel kurulda yaptığı konuşma ile açıklayan Subaşı, yabancılara sadece konut satın alarak vatandaşlık verilmesi yolunun kapatılması gerektiğini belirterek, bu uygulamanın ve yönetmeliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi. Subaşı, “Konut alma imkanı kalmayan vatandaş çadırlarda yaşamaya başlarsa şaşırmayın” dedi

“BARINMA TEMEL İNSAN HAKKIDIR”

Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, teklif sahibi sıfatıyla Kanun Teklifinin görüşülmesi sırasında konuştu. 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda değişiklik teklifinin, Kanunun12’nci maddesine bir "Değeri ne olursa olsun istihdam ve üretim yaratmayan taşınmaz edinilmesi yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılamaz" fıkrasının eklenmesine istediklerini anlatan Subaşı, “Türkiye’de çok ciddi konut sıkıntısı var, konut darlığı var. Barınma sorunu temel bir insan hakkıdır ve biz buna rağmen konut satmak suretiyle aynı zamanda vatandaşlık da satmış oluyoruz. 2017 yılına kadar vatandaşlık vermeye 1 milyon dolar bir ücret konmuştu kararnameyle. 2017’den sonra, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminde nas olayından sonra yaratılan darlık sebebiyle 250 bin dolara konut satışı suretiyle hatta sadece konut değil taşınmaz devriyle vatandaşlık verilir hâle geldi. Tabii tepkiler üzerine de sonra 400 bin dolara çıkarıldı, Türk vatandaşlığı bu kadar ucuz olmamalı diye 400 bin dolara çıkarıldı” dedi.

DAİRE FİYATLARI 400 BİN DOLARA ÇIKTI

Kanunla, konut satın alma karşılığında Vatandaşlık verilmesinin Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu dile getiren Hasan Subaşı, bunun ülkede yarattığı sıkıntıları Antalya örneği ile anlatarak, “Yaşadığım şehir Antalya’da daire fiyatları neredeyse ortalama 400 bin dolara çıktı. Hatırlarım, eskiden, tüm Antalya’da çalışan bürokratların emekli ikramiyesiyle bir daire alıp Antalya’ya yerleşiyorlardı. Bugün hiçbir bürokratın emekli ikramiyesiyle ev alma imkânı kalmamıştır ve ortalama kiralar da asgari ücretin üzerinde 10 bin lira civarındadır. Antalya’da, İnanın, Antalya’da, ikinci el karavanlar alınmak suretiyle birçok bölgede karavanlarda yaşamaya başlamıştır. Bir süre sonra ne olur? Bu yüzde 100’ü aşkın enflasyon ve bu tür yasalar yürürlükte olduğu sürece, inanın, bu ikinci el hurda karavanlardan sonra yurttaşlarımız çadırlarda da yaşamaya başlarsa hiç şaşırmayın. Vatandaşlığın fiyatı 400 bin dolar, bunun neresi milli? Yerli ve millî olduğunu iddia eden iktidarın vatandaşlığı bir borsa gibi iner çıkar birtakım uygulamalarla; 1 milyon dolar, 250 bin dolar, 400 bin dolar gibi fiyatlarla satmaya başladığını dile getiren Antalya Milletvekili Hasan Subaşı; “2022 yılında 2017’ye nazaran yabancıya konut satışı tam 3 kat artmıştır ve bu yıl yabancıya satış 22 bin konuta ulaşmıştır. Bunun 16 binini Ruslar, 8 binini İranlılar, 6 binini de Iraklılar almıştır” dedi ve bu uygulamanın neresi Milli” diye sordu.

GAZETECİLERİN YAZILARINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Hasan Subaşı, konuşmasında iki gazetecinin yabancıya vatandaşlık karşılığı konut satışlarına ilişkin yazılarından örnek vererek, “Değerli vekiller, Murat Ağırel’in bir yazısı vardı Cumhuriyet’te ‘400 bin dolara kaç vatandaşlık alınır?’ diye ilginç bir yazı ve o yazıda şöyle diyordu: ‘Kırıkkale’nin bir köyünde 11.572 metrekare arazi satılıyor 7 Temmuzda 91.500 liraya ve değerleme şirketiyle bir süre sonra 22 milyon 800 bin lira olarak değeri tespit ediliyor ve 3 Afgan’a 7 milyon, 5 milyon ve yine milyonlara varan rakamlarla Afgan’lara satılmak suretiyle bir sahtekârlık olayı da yaşanıyor’ Bunu Murat Ağırel belgeleriyle ortaya çıkarmıştı. Yine, 22 Ocak’ta da Sözcü gazetesinde Uğur Dündar ‘Vatandaşlık onurumuz nasıl satılıyor?’ diyerek yine bunu delilleriyle birlikte ortaya koymuştu” dedi.

ANAYASA’YA AYKIRI

Hasan Subaşı, 06 Nisan 2010 Tarihli ve 27544 sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikle ‘Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması’ durumlarına ek olarak taşınmaz edinilmesi, sermaye yatırımı yapılması yoluyla vatandaşlık kazanılmasının yolu açıldığını da bir kez daha hatırlatarak, “Bu yolla, Anayasa ve kanuna aykırı olarak yeni bir vatandaşlık kazanma yolu ihdas edilmiştir” dedi. Subaşı konuşmasının son bölümünde, bu uygulamanın getirdiği sıkıntılara rağmen ısrar etmenin bir anlamı kalmadığını ve Kanun Teklifinin kabul edilerek, satışların durdurulması gerektiğini vurgulayarak; “Bunca konut sorunumuz varken konut satışı ya da taşınmaz satışı suretiyle vatandaşlık elde etme yolunun, kendi vatandaşlarımız kirada oturamıyorken ve artık konut fiyatlarına ulaşamazken bu uygulamanın son bulmasını, Vatandaşlık Kanunu’nda bir düzenlemeyle bunun kaldırılmasını teklif etmiştim. Kanun teklifimize desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

Subaşı’nın konuşması sonrasında açık oylamaya tutulan Kanun teklifi, AKPve MHP oylarıyla reddedildi.

Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi II