Geçen yıl turizmdeki olağanüstü olumsuz gelişmelerin ASAT’ın gelirlerini de  olumsuz etkilediği ortaya çıktı. Öte yandan ASAT’ın 2016 yılında yaptığı 13.4 milyonluk terkin de dikkat çekti.

 

Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Olağan meclis toplantısının ardından ASAT Mayıs Ayı Devam Meclis toplantısı Ahmet Büyükakça Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.

Gündemin 3’üncü maddesinde 2016 yılı faaliyet raporu görüşüldü. 2016 yılı faaliyet raporunda ASAT Genel Müdürlüğü’nde 367 memur, 602 işçi, 58 sözleşmeli personel olmak üzere bin 27 personel ve bin 545 taşeron personel çalıştığı tespit edildi. ASAT Genel Müdürlüğü’nün 2916 yılı bilançosu 1 trilyon 518 milyar, 554 bin, 125 TL 59 kuruş olarak belirlendi.

 

BAŞKAYA’DAN İLÇELERE MOBİL EKİP ÖNERİSİ 

 

Faaliyet raporu hakkında söz alan CHP Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Plan Bütçe Komisyon Üyesi Songül Başkaya, ’’Ben de ASAT’ta zor koşullarda çalışan tüm ekibi kutluyorum. Ancak faaliyet raporunu incelediğimiz zaman bazı gözümüze çarpan hususlar var. Onları ifade etmek istiyorum. Bir de ilçelerdeki sayaç değişimi ile ilgili merkeze gelmek durumunda olduğunu öğreniyoruz abonelerin. Yaşlı, engelli, rahatsız, kent merkezine ulaşması sorun olacak abonelerimizle ilgili kırsalda gezici mobil ekiplerimizle çalışmalar yürütülebilir mi? Ya da bu konuda idaremiz tarafından alınacak başka tedbirler var mıdır? Bunları ifade etmek istiyorum. İlçelerde yürütülen kanalizasyon ve alt yapı çalışmalarında da özellikle yaz sezonuna denk gelmemesi ve kısa sürede bitirilmesi için daha koordineli çalışılması gerektiği tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Zaman zaman kamuoyuna yansıyan hem esnafımıza hem de turizm bölgesi olması sebebiyle vatandaşlarımızı rahatsız eden uzun süren çalışmalar olabiliyor. Bu konuda da gerekli tedbirlerin alınmasını öneriyorum’’dedi.

 

SAYAÇLARIN YÜZDE 12’Sİ OKUNMAMIŞ

 

Başkaya, ’’Faaliyet raporuna baktığımız zaman biz göreve geldiğimizde 2 bin 101 personelle hizmet yürütmeye çalışıyorduk. Bugün itibariyle ya da 31 Aralık 2016 itibariyle 2 bin 572 personel ile hizmet üretmeye çalışıyoruz. Elbette zorlu bir coğrafya kırsalda hizmet üretmek çok zor. Bu nedenle personel artışını normal karşılıyoruz. Hatta personel artışının sayaç okumadaki sayıların yüzde yüz tutmamasında acaba daha ilave personel mi alınması gerekiyor hususunu ya da personelden ziyade alt yapıda mı sıkıntı olduğu hususunu da ifade etmek istiyorum. Çünkü 2016 yılında okunması gereken toplam sayaca baktığımız zaman 14 milyon 168 bin 929. Ama okuması yapılan sayaç sayısı 12 milyon 400 binlerde kalıyor. Yüzde 88 oranında okuma gerçekleşmiş ama yüzde 12 gibi sayaç okunması gerçekleşmeyen bir abonemiz var. Bu nerden kaynaklanıyor öğrenmek istiyoruz’’ diye konuştu.

 

13.4 MİLYONLUK TAHAKKUKTAN TERKİN

Tahakkuktan terkin konusunda da sorularını dile getiren Başkaya, ’’Bunu aslında komisyonda da dile getirdik ama bir kez de burada dile getirmek istiyorum. Çünkü genel kurulun da bilgisi olması dahilinde olması önemli. Geçtiğimiz yıl idaremiz tarafından tahakkuktan terkin miktarı 29 milyon rakamlarına yani eski parayla 29 trilyona ulaşmıştı. 2016 yılı itibari ile baktığımız zaman 13 milyon 434 bin 445 gibi bir rakama inmiş. Yarı yarıya azalmış bunu takdir ediyoruz ama hala çok yüksek oranda bizim gelirimizden terkin ettiğimiz yani yaptığımız 13 milyonluk feragat 13 milyonluk yatırımdan vazgeçmiş anlamına geliyor. Elbette belirli nedenleri var. Bildiğim kadarıyla endeks okumalarında sıkıntılar yaşanıyor. Ya da genel müdürümüz yine belki açıklayacaktır burada özellikle 6360 sayılı yasa ile görev alanımıza dahil edilen alanlarla ilgili yaşanan sorunlar var. Bir yılda elde edilen üstün başarıyı tebrik ediyorum. Ama bu terkinlerin daha da küçük rakamlarda kalması gibi aynı zamanda takipteki alacaklarımız konusunda da ciddi yol kat edildiği görülüyor ama hala takipte çok sayıda tahsil edilmesi gereken büyük rakamlar olduğunu görüyoruz’’ diye konuştu.

 

TERKİN SAYISI GİDEREK AZALACAK

 

ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay da faaliyet raporu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Başkaya’nın sorularına cevap veren Karaçay, ’’Sayaç değişimleri genelde ilçelerde yapılıyor. Yalnız ayağa götürülmesi gereken sayaçlar merkeze geliyor. Sayaç okuma oranında yüzde 88’lik oranın yüzde 100 ya da yüzde 90 değil de yüzde 88 olmasının sebebi de özellikle yaylalarda bulunan sayaçların okunamaması. Ondan dolayı bu oran bir parça düşük gibi gözüküyor. Bu önümüzdeki yıllarda daha da yükselecektir. Terkin konusunda ilçeleri, beldeleri, köyleri eski tabirle şimdi mahalle olan yerleri devir aldığımız zaman çoğu yerin özellikle beldelerde tahsilat makbuzu adı altında sayaç okunmadan bir takım tahsilatların yapıldığını gördük. Ancak sayacın üzerinde rakamlar olduğu için mecburen bunu tahakkukunu yapmak durumundaydık. Ancak makbuzlar ibra edildikten sonra yönetim kurulu kararlarıyla düşürüldü ve vatandaşın mağduriyeti giderilmiş oldu. Giderek azalacaktır” dedi.

 

YÜZDE 15’LİK BİR DÜŞÜŞ

Faaliyet raporu hakkında açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Yüzde 44’lük bir yatırım bütçesi. 2016 yılında ASAT’ta ciddi bir yatırım bütçesi gerçekleşmiş. Geriye doğru baktığımızda ASAT’ın 2012 yılında yatırım bütçesi yüzde 21, 2013 yılında yüzde 32’ye çıkmış 2014’te yüzde 30’da kalmış. 2015 yılında yüzde 41, 2016 yılında yüzde 44’e çıkmış. Tabi bu bütçe oluyorken özkaynak kredi ilişkisini de göz önünde bulundurmamız lazım.  Bütçemizin gerçekleşme oranı yüzde 65 görünmekle birlikte bazı hususlara dikkat çekmek isterim. Çünkü biz gerçekleşen bütçeler yapacağımız iddiasına itimat ediyoruz. Ancak geçen turizmdeki olağanüstü olumsuz maalesef gelişmeler ASAT’ın gelirlerini doğal olarak özellikle turistik tesislere su satışı konusunda olumsuz etkiledi. Geçen sene satılan ya da kullanılan su miktarı bir önceki seneden yüzde 15 daha az gerçekleşti. Tabi 6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa ile tahsilatlarımızda bir miktar düşüş oldu. Bunlardan dolayı yüzde 25’lik bir azalma söz konusu. ASAT Antalya’da en ücra köşeden kent merkezine kadar çok önemli bir yatırım seferberliği başlatmıştır. Bunu öz kaynakları ile yapar hale gelmiştir. Gurur tablosudur’’dedi. DENİZ TOPKAYA

Editör: TE Bilisim