CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, belediyelerdeki taşeron işçilerin şirketlere geçişi ile ilgili koşulların KHK ile düzenlendiğini hatırlatarak, “CHP’li belediyelerin bu koşulları uygulamama gibi bir tasarrufta bulunması olanaklı değildir” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm taşeron işçilerin ayrımsız-şartsız kadroya alınmasını savunduğunu, her platformda belediyelerdeki taşeron işçilerin de kadrolu belediye işçiliğine geçirilmesi gerektiğini ifade ettiğini kaydetti. AKP iktidarının 1 milyona yakın taşeron işçiyi ilgilendiren bir düzenlemeyi, Meclis’ten kaçırarak Anayasaya da aykırı biçimde KHK ile düzenlediğini hatırlatan Çetin şöyle konuştu: “696 sayılı KHK ile başta yerel yönetimler başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluş kadro kapsamı dışında bırakılmış ve bir dizi koşul getirilmiştir. Bu KHK’ya göre belediyeler, belediyelere bağlı kuruluşlar ve belediye şirketlerinin taşeronlarında çalıştırılan işçiler, ilgili yerel yönetimlerin şirketlerine geçirilecektir. Ancak bu geçiş ile ilgili olarak KHK’da çok sayıda koşul da getirilmiştir.”
BU KOŞULLARI
BENİMSEMİYORUZ
“KHK’nın 127. maddesi gereği, başvuru sırasında işçilerin, taşeronda çalıştırılmasına ilişkin olarak açtıkları davalardan ve/veya icra takiplerinden feragat edeceğine dair yazılı beyanda bulunması ve geçmişe yönelik hak ve alacak talebinde bulunmayacağı ve bu haklarından feragat edeceğine dair yazılı bir sulh sözleşmesi yapmayı kabul ettiğini yazılı olarak beyan etmesi de gerekmektedir.
Cumhuriyet Halk Partisi, bu koşulları ve KHK’da getirilen diğer koşulları hiçbir biçimde benimsememekte, koşul aranmaması gerektiğini savunmaktadır. Ancak Cumhuriyet Halk Partili belediyeler de, taşeronlardan belediye şirketlerine geçiş ile ilgili KHK’da belirtilen koşulları uygulamak ile yükümlüdür. Bu koşullara uyulmaksızın geçiş yapıldığı takdirde en büyük zararı gören işçilerimiz olacaktır. Çünkü KHK’nın 127. maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23. maddenin, yerel yönetimlere de kıyasen uygulanacak olan 12. fıkrasında ‘Şartları taşımadıkları halde bu madde hükümlerinden yararlandırıldıkları tespit edilenlerin herhangi bir tazminat ödenmeksizin istihdamına son verilir’ denilmektedir.”
İŞÇİLERİ RİSKE
SOKAMAYIZ
Budak, CHP’li belediyeler tarafından bu şartlar
aranmaksızın geçişlerin yapılması halinde, gelecekte geçişi yapılan işçilerin
tazminatsız işten çıkarılmasının söz konusu olabileceğini de hatırlatarak
açıklamasını şöyle sürdürdü. “Cumhuriyet Halk Partisi olarak işçilerimizi böyle
bir risk altına sokmamız söz konusu olamaz. Dolayısıyla partimizin yönetimde
olduğu belediyeler, başvuru sırasında yukarıda belirtilen iki beyanı talep
etmek ve ilgili diğer koşulları uygulamak zorunda olacaktır. Aksi yönde bir
tasarrufta bulunulabilmesi olanaklı değildir. Sonuç olarak Cumhuriyet Halk
Partili belediyeler de, şirketlere geçiş sürecini KHK’da belirtilen koşullara
ve kurallara uygun bir biçimde yürütecektir. Başvurular sırasında ilgili
dilekçe ve belgeler ile birlikte yukarıda belirtilen iki beyan da alınacaktır.
Ancak başvuru sırasında bir feragatname verilmesi ya da sulh sözleşmesi
yapılması söz konusu değildir. KHK gereği feragatname ve sulh sözleşmesi, sınav
sonuçlarının kesinleşmesinin ardından verilecektir. Bununla birlikte partimiz, hiçbir koşul ve
şart aranmaksızın tüm taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi yönündeki çalışma
ve çabalarını sürdürecektir.” Kubilay ELDEMİRCİ