Halk sağlığı açısından risk taşıyan ucuz ürünleri tercih etmeye, market market dolaşarak indirimli ürün aramaya başlayan vatandaş fiyatların pahalılığından ve hiçbir şey alamamaktan şikâyet ediyor. Marketlerde etiket fiyatlarının her gün, her saat değişmesi, hak kayıpları, kaliteli ürüne ulaşamama, gıda güvenliği ve yapılan zamlarla ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Fiyatlar biraz kontrolden çıktı. Tüketici burada ağırlığını koyacak. Bir hafta zincir marketlerden alışveriş yapmayın. Küçük marketlere gidin. Yani tepkinizi ortaya koyun. Biz tepkimizi ortaya koymadığımız sürece, hakkımızı arama yoluna girmediğimiz sürece hiçbir şey yapamıyoruz.  Ama toplum da bu yönde bizim yanımızda olup bir destek, bir ses, bir hareket olursa bu suni olan zamlar çok hızlı bir şekilde geri çekilecektir.  Burada bir maliyet artışı yok. Üç aydan beri dövizde bir artış yok.  Bu artışlar niye?”

“FİYATLAR SUNİ”

    Başkan Gündüz, konuyla ilgili şu önemli bilgileri aktardı: “Temmuz, Ağustostan sonra gözle görülebilir bir fiyat artışı söz konusu. Biz tüketici dernekleri olarak bu fiyatların suni olduğundan eminiz. Çünkü dolarda herhangi bir kıpırdanma yok. Maliyet artışlarında bir kıpırdanma yok. Bir kartelleşme söz konusu.”

TEKELLEŞME VATANDAŞI VURDU!

    “TÜİK’e baktığımızda enflasyon yüzde 15 üzerinde gösteriyor ama tüketicinin cebine baktığımız zaman enflasyon oranı yüzde 48’lere varıyor. Dolayısıyla burada kartelleşmeden yani tekelleşmeden bahsediyoruz. Zincir marketlerde bununla çok karşılaşıyoruz. Bir yumurta 29 Lira 90 kuruştan satılırken,  bizim tepkimizden dolayı 4 tane zincir market aynı anda yumurta fiyatlarını 22 Lira 90 kuruşa indirdiler. Biri 23 Lira olur, biri 24 Lira olur, biri 25 Lira olur bunlar kendi aralarında bir grup oluşturmuşlar ve tüketiciyi yanıltmaya ve aldatmaya yönelik suni bir artış yapıyorlar. Dolayısıyla burada rekabet kurulunun devreye girmesi resen bir soruşturma açması gerekir.”

“TEPKİNİZİ ORTAYA KOYUN”

    “Fiyatlar biraz kontrolden çıktı. Rekabet Kurulu’nun bu işletmeleri incelemesi lazım. Tüketici de burada biraz ağırlığını koyacak, biraz zahmete girecek. Bir hafta zincir marketlerden alışveriş yapmayın. Tüketici dernekleri Avrupa’da, son derece toplum karşısında duyarlı bir şeyler öne sürdükleri zaman diyorlar ki “et çok pahalı suni artış var. Et almayın” hepsi sözleşmiş gibi hiçbir tüketici o hafta et almıyor. Biz de diyoruz ki zincir marketlere uğramayın. Küçük marketlere gidin. Yani tepkinizi ortaya koyun. Biz tepkimizi ortaya koymadığımız sürece, hakkımızı arama yoluna girmediğimiz sürece hiçbir şey yapamıyoruz.  Biz sivil toplum örgütleri daha ne yapabiliriz. Ancak ilgili meclislere, ilgili kurumlara biz gerekli iletileri yapıyoruz. Ama toplum da bu yönde bizim yanımızda bir destek, bir ses, bir hareket olarak olursa bu suni olan zamlar inanın çok hızlı bir şekilde geri çekilecektir.  Burada bir maliyet artışı yok söylediğim gibi.  Üç aydan beri dövizde bir artış yok.  Bu artışlar niye?”

“BÜYÜK FELAKET GELMEK ÜZERE”

    Gıda güvenliğine de değinen Başkan Neşet Gündüz, şunları söyledi: “Gıda güvenliği maalesef pek iç açıcı değil. Çok büyük sorunlar var.  Artık peynirin sahtesi çıktı.  Hiç süt ürünü içine girmeden peynir imalatı yapılıyor. İçkilerden zehirlenenler var. İdari para cezalarıyla kurtuluyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Ceza kanununda, Ticaret kanununda bir değişiklik yapılması lazım. Ceza yaptırım demektir. Yaptırımsız genelde bir ağırlığını koyamıyorsanız orada insanları suç işlemeye daha da çok teşvik edersiniz. Onlarca insan içkiden öldü ama yine sahte içki yapılmaktan, sahte gıda yapılmaktan, merdiven altı üretimden vazgeçilmiyor.  Burada tüketiciler, belediyeler, devletin kurumları hep birlikte çalışmamız lazım. Yerel yönetimlerin muhakkak bizlere kulak vermeleri lazım. Bir yön çizmeleri gerekiyor. Yoksa daha büyük sıkıntılar bizi beklemekte.

 “HAKKIMIZI ARAYALIM”

    “Bir pandemi dönemi yaşadık. Kredi kartlarındaki yüklenmeler, bankalarda ki kredi çekimlerine baktığımız zaman büyük felaket gelmek üzere. Biz uyarıyoruz. Bunlarla ilgili tedbirlerin alınması gerekiyor. Söylüyoruz, anlatıyoruz, çözümünü dahi önlerine koyuyoruz. Ama bunlarda gecikilirse ciddi anlamda toplumda bir patlamayla karşı karşıya kalabilir. Her zaman halkımıza şunu söylüyoruz: Bilinçli tüketici hakkını arayan tüketici olsun. Lütfen hakkımızı arayalım. Biz hakkımızı arayacağız.”

 

Fadime Yiğit

 

Editör: TE Bilisim