Antalya Ticaret Borsası (ATB), Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı düzenledi. ATB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Doğan başkanlığında yapılan toplantıya, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, ATB Hububat Meslek Komitesi Üyeleri, ATSO, Antbirlik, Tarım ve Orman Müdürlüğü, BATEM temsilcileri, ilçe ziraat odası başkanları, biçerdöverciler, üretici ve fabrika sahipleri katıldı. Toplantıda, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden, devlet desteğinin yetersizliğine, topraklı hasattan sarı pas hastalığına, süne zararlısından ot sorununa kadar çok sayıda konu gündeme geldi.

Toplantının açılışında konuşan ATB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Doğan, hububatın önemine dikkat çekerken, verimli ve kaliteli buğday hasadı için Borsa olarak ciddi çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Toplantıda sektörün tüm paydaşlarının sıkıntılarını ve çözüm önerilerini dile getireceğini belirten Doğan, “Buradan çıkan sonucu ilgili makamlarla paylaşıp sorunlarınıza çözüm arayacağız ve çözümü için takipçisi olacağız” dedi.

BUĞDAY EKİLEN ALAN DARALIYOR

ATB Basın Birimi’nden verilen bilgiye göre, son 15 yılda Türkiye’deki buğday ekilebilir alanda ciddi bir daralma olduğunu bildiren  Nuri Büyükselçuk, “Daha az alanda buğday ekmeye başladık. Hektar olarak yüzde 10’un üzerinde buğday ekim alanında daralma var. Ancak verimlilik artışı nedeniyle tonajda çok büyük bir kayıp yok” dedi. Rusya’nın dünyanın en büyük hububat ihracatçısı olduğunu belirten Büyükselçuk, “Aynı dönemde Ruslar hububat üretimini 2-3 katına çıkardılar. Biz maalesef tarıma, hububat üretimine eskisi kadar önem vermiyoruz” diye konuştu.

DESTEK 25 KURUŞ OLMALI

Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, tarımda en büyük sıkıntının köyden kente göç olduğunu söyledi. “Para kazanamayan üretici köyünü terk ediyor. Ürün üretecek adam kalmadı” diyen Alp, tarımın can çekiştiğini ifade etti. Alp, “6.40 liraya mazot alan çiftçi nasıl üretim yapar. Çok sayıda arazi boş duruyor. Hububat ekilen alanlar daraldı. Dünya tarıma dört gözle bakıyor, biz yarım gözle bakıyoruz” dedi. Alp, buğdaya verilen desteğin yetersizliğine dikkat çekerken, desteğin en az 25 Kuruş’a çıkarılmasını istedi.

BUĞDAY 1 LİRA, TOHUMU 2 LİRA

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Büyükçetin, çiftçi buğdayını 1 liraya satarken, tohumunu 2 liraya temin edebildiğine dikkat çekerken, “Sertifikalı tohuma destek verilmeli” dedi. Geçen yıllarda 20 milyon tonun üzerinde yapılan buğday üretiminin bu yıl 4-5 milyon ton düşeceğini ileri süren Büyükçetin, “Hem ekili alan miktarı azaldı hem de girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçi bitkiye gübresini atamadı” dedi. Üretimi kesen köylünün tarıma tekrar dönmeyeceğini vurgulayan Büyükçetin, “Tarladan köylüyü kaçırmayalım” dedi.  (Haber Merkezi)

 

 

 

Editör: TE Bilisim