Antalya’nın yılın ilk yarısında Türkiye ortalamasının üzerinde ticari hareketlilik yaşadığını, bunu rakamların teyit ettiğini belirten Başkan Çandır, geçen yılın aynı aylarına göre de Antalya’da yüksek bir ticari hareketlilik yaşandığını vurguladı. Çandır, “Nominal verilerin yarattığı bu hareketliliği enflasyondan arındırarak değerlendirdiğimizde ise reel bir zayıflık ortaya çıkmaktadır. Bu zayıflığın giderilmesi için stratejik sektörümüz tarımın etkili biçimde desteklenmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Zira kentimizdeki tarımın en önemli özelliği, şehrin merkezinden en ücra mahallesine kadar insanımıza doğrudan nüfuz eden bir yapıda olmasıdır” diye konuştu. Turizm sektörünün Antalya ekonomisindeki ağırlığına dikkat çeken Çandır, “Hizmet sektörümüzün son birkaç yılda aldığı malum darbeler, Antalya’mızı yıllık büyümede ilk kez en son sıraya düşürmüştür. Fakat 2022 yılında turizm ve hizmet sektörü bakımından 2019 yılına yaklaşılmıştır” dedi.
KREDİ KULLANIMI YÜZDE 53 ARTTI
Yaşanan ekonomik hareketliliğe rağmen Antalya’da toplam ve tarım sektörü kredilerinde ülke ortalamasının altında kredi kullanıldığını bildiren Çandır, hem finansmana erişimde zorlandıklarını hem de ortalamanın altında kredi kullanıldığına dikkat çekti. Çandır, “Dolayısıyla bu hareketliliğin sürdürülebilirliği, ciddi tehdit altında bulunmaktadır. Açıklanan son veriler, bu tespitimizi doğrulamaktadır. Kentimizdeki toplam kredi kullanımı yüzde 53 artarken ülkemizde yüz de 60 artmıştır. Ticaret sektöründeki kredi kullanımı ise kentimizde yüzde 54 artarken ülkemizde yüzde 85 artmıştır. Sektörümüzdeki kredi kullanımı kentimizde yüzde 37 ve ülkemizde ise yüzde 55 artmıştır. Antalya tarımı finansmana erişimde Türkiye ortalamasının yaklaşık yarısında kalmıştır” diye konuştu. Son 3 aydır finansmana erişimin gerilediğini ve yavaşlamanın da giderek arttığını kaydeden Çandır, “Antalya’daki tarımsal faaliyetlerin krediye olan ihtiyaç düzeyleri dikkate alındığında gelecek dönemler için ciddi bir tehdit olarak önümüzde durmaktadır. İlave bir sıkıntı alanı oluşturmasın diye gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.
KAPANAN ŞİRKET SAYISI ARTTI
Antalya’nın borcuna sadık bir kent olduğunu, bankalara, tedarikçilere ve devletine vergi ödeme oranında ortalamanın üzerinde olduğunu kaydeden Çandır, “Son aylarda bu özelliğimiz erozyona uğramaya başlamıştır. İlk 7 aylık dönemde karşılıksız çek tutarlarında ülke ortalaması yüzde 46 artarken, Antalya’da yüzde 87 arttı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ülke ortalamasında yüzde 79 artarken, kentimizde yüzde 97 arttı. Diğer taraftan ticari hareketliliğimiz için önemli bir gösterge olan çekle ödeme hacmi, ülkede yüzde 89 artarken, Antalya’da yüzde 129 arttı” diye konuştu.
TARIMDA ELEKTRİK KULLANIMI AZALDI
Antalya’nın işyeri elektrik kullanımında ülke ortalamasının üzerinde seyrettiğini söyleyen Çandır, “Türkiye’deki yüzde 18’lik artışa karşılık kentimizde yüzde 57’lik bir artış oldu. Tıpkı istihdamda olduğu gibi elektrik kullanımında da tarım sektörü olarak ülkemiz ortalamasının altında kalmış bulunmaktayız. Mayıs ayında, kentimizde toplam elektrik tüketimi yüzde 24.4 artış gösterirken, tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminde yüzde 9.5’lik azalış yaşandı.
Bu azalış, yüksek maliyetler dolayısıyla ortalamanın da altında olmuştur” diye konuştu.
ZORLANIYORUZ
Artan girdi maliyetlerinin herkesi zorladığını ancak zorlukların üstesinden gelineceğine inandığını ifade eden Başkan Ali Çandır, “Tarım sektörü, uzun bir süredir ortalama zorlukların üzerinde zorluklarla baş etmeye çalışmaktadır. Üretimden vazgeçmemek için tüm varlığımızla çalışmaktayız. Ancak bu çabamız, bizleri giderek güçsüzleştirmemelidir. Yani tedarik edip kullandığımız ve üretip sattığımız malı, yerine koyabilmeliyiz. Sürdürülebilirliğin temeli budur. Sektör olarak buna odaklanmış durumdayız” dedi.
Haber Merkezi